Ще има хитови вина от 2013 г.
Светлана Трифоновска
– Г- н Греков, вашата прогноза за вината тази година?
– Гроздето е с изключителни качества, съчетанието между захар и киселини предполага, че ще има страхотни и червени и бели вина. Имаме голям потенциал, и мисля че ще имаме хитови вина от 2013 година. Но да не забравяме, все пак, че освен от гроздето, виното зависи и от технолозите.
– Пазара на българското вино?
– Много трябва да се работи по тази тема, защото нашите винопроизводители сами си търсят пазара, а това не е толкова лесно и така не може да имаш напълно успешен бизнес, ако си сам и държавата не ти помогне. Трябва да има национална политика по отношение на маркетинга, рекламата на виното, дори за реализация на самите продукти. Пък и въобще на българските продукти. Защото не е необходимо човек да идва в България за да установи, че има хубави вина. Ние трябва да отидем на място в другите страни и да рекламираме продуктите си. Също така за да продаваме успешно качеството, трябва да е постоянно, както и количествата. Колкото и да е малко нашето производство, трябва да има регламентирани количества, за да издържим на пазара навън.
– Какво по-конкретно предлагате по отношение на рекламата?
– Рекламата навън не е по силите на един производител, как ще пробие сам в един Китай например? Смятам, че трябва да се направи организация, може би палата на виното, например, с участието на Министерството на земеделето и храните, която да подпомага, реализация на българска земеделска продукция вино, млечни и месни продукти, овошки, зеленчуци и т.н. Идеята ми е тази структура да подпомага изкупуването, съхраняването и реализирането на продукция, да е вид гаранция за чуждите клиенти. Чрез нея да може да се предлага на пазара навън. Не става дума за изземване на инициативата и функциите на частния бизнес, а за подпомагане на дейността му.
– Оказа се, че Полша има търговски палати на месото и млякото.
– Аз бих казал, че ние сме уникални и не виждам защо е необходимо да копираме. Швейцария си има своите национални открития да си ги ползва, Австрия също. Защото, къде на друго място се ражда толкова хубаво грозде, така изпечено от слънцето, но и така сочно.
-Ще кажете ли нещо повече за френския съветник, който започва работа в министерството?
– Това не е прецедент в практиката на земеделието и храните. Съветник от Франция сме имали и преди присъединяването на страната към ЕС и той много ни е помагал тогава. В момента имаме съветник и от Германия. Той е изключителен специалист по браншовите организации, ще ми бъде в помощ при създаването на обща браншова организация, с която министерството да работи. Защото не може да има 34 организации по овцевъдство, излиза, че за всяка овца има организация.
– Г-н министър, вие сте специален гост на откриването на разширение на винарна Даробас в село Песнопой, която е създадена с френско български капитали. Какво е специалното на този винопроизводител?
– Винарната е малка, направена със собствени средства и показва как с малко пари може да се направи предприятие, което да осигурява и работа на хората в района. Тук всичко е било обезлюдено. Ако се огледате наоколо извън лозята и овощните градини ще видите, че всичко е в тръни. Важно е, че освен лозя, собственикът отглежда и десертно грозде и овощни градини, а винарската изба е завършек на цикъла на производството.