Благо Джиев: Остана ми да работя за едната чест

Златко Златков
Златко Златков
9 Минути

 Пилешките дробчета от ЕС се изхвърлят, защото стават на пихтия от фуражите

 Интервю на Светлана Трифоновска, сп. „Агрозона“, септември 2013 г.

– Господин Джиев, преди две години и половина с ентусиазъм заявихте, че ако се въведе БДС на месните продукти ще „загубят само търгашите, които внасят евтиното месо и преработвателите, които разчитат на евтини технологии“. А сега?

– Сега вече не съм в бизнеса. Това изобщо не може да се нарече бизнес. На практика вземам кредити и храня хората си. Само от магазините си живея и борсичката в Бургас. Преди последните избори казах, че ако управляващите не се справят с контрабандата, става страшно. Контрабандата съсипа поминъка на хората в селата.  Да внасяме плодове и зеленчуци от Йордания?! Вместо да затворим  границите и „вносителите“ да си плащат митата. Това е абсурдно.

– А какво ще кажете за хайките по границите?

– След хайките по границите ми се върнаха всичките клиенти. Просто в България над 80% от месата, които се внасяха бяха контрабанда. Казвал съм на най-отговорни хора в правителството: „Разберете, бизнесът умира.“ Но всичко у нас е контрабанда.  Нека не ни будалкат.  А една държава се крепи на производството. Иначе няма свободно движение на капитали и хора.

– Но нали сме в ЕС?

– Ами да, ЕС е разграден двор. В света 97% от парите в обръщение са „от въздуха“. Само 3% съществуват като физическа банкнота. Тогава, защо няма недостиг на стоки? Обяснението е много просто. За да няма липса на стоки в този случай, причината е сивата икономика. А тя в световен мащаб е над 50%, а в Африка е над 70%. Така че сивата икономика по света съществува. Твърди се, че в САЩ 45% от хората не си плащат налозите. Истината е, че търговските вериги над 50% са в сивия сектор. Те просто не подлежат на ревизия. Един голям шеф е настоявал на две от тях, представени в България, да не се правят данъчни проверки. Това е политическа стратегия с търговските вериги. И ето, че у нас продължават да се правят молове при положение, че те унищожават икономиката.

– Казахте, че сте си върнали клиентите. Това не е ли светлина в тунела все пак?

– Моят бизнес буквално „оживя“ още от първия месец след като започнаха проверките по границата. А четири години бавно загивахме. Защо? С много политици от ГЕРБ съм говорил преди това, казвал съм, ей хора в последните години е страшна контрабандата, в невиждани и огромни размери. От Полша влизаха по 100 т пилешко и някои мои колеги го препакетираха. Цената му беше колкото българската, но без ДДС. Но не става дума само за меса, за всичко. Тъжното е, че знам всичко това, а буквално няма какво да направя.

– Производството ви свито ли е много?

– На птици е свито наполовина. Преди три години трябваше да съкратя 250 от 350 души и да остана със 100, но не го направих. Съкратих 100 и оставих 250. Иначе трябваше да фалирам.

– Но нали именно вашият бранш на птицевъдите беше водещ от животновъдните такива?

– Да сте чули за някакви нарушения по отношение на месата, които излизат от страната, свързани с  качеството? А влизащото месо от ЕС всичкото е с бактерии. В Германия всяко второ пиле е със стомашно-чревни бактерии, които са  резистентни към антибиотици.  В ЕС над половин милион бройлери се заразяват годишно.

–  А вашите?

– Аз гледам пилетата си 50 дни, докато тези в Западна Европа  се угояват 30 дни. Техните пилета се разболяват от бързия растеж, защото ги тъпчат с антибиотици и стимуланти. Те и затова толкова бързо растат и съответно са много по-податливи на заболявания. Виждали ли сте да се продават пилешки дробчета от ЕС? Няма  и да видите, защото няма такива.Заради химията, която поглъщат птиците, те стават на пихтия и още в самата кланица се изхвърлят.  Докато моите дробчета можеш да си ги сложиш на скара и да си ги печеш. За съжаление обаче браншът ни е смачкан. Качеството вече не се коментира, а в страната безконтролно влиза месо на ниска себестойност, което ни убива.

– Вие продължавате да държите на принципите си при производството и преработката, така ли?

– За мен е въпрос на чест да продължавам да държа на качеството, правя го заради себе си.

– Какво означава качество?

– Начин на мислене и на живот. Качеството би трябвало да струва скъпо, но пазарът  в този вид не може да си позволи по-високи цени, а аз не мога да си позволя да произвеждам некачествено. Скоро отново ми предлагаха течен пушек, с мотива че опушването на колбасите било канцерогенно. Категорично отказах. И кой ще ми каже кое е по-канцерогенно – опушването, което е правено с векове или течният пушек, който е химия. Затова отказах. Предлагаха ми и бионатурален проетин – 1 кг прах смесен с 20 кг сланина и 20 кг вода, който  става колбас. Казах, че това е измишльотина и отказах. Аз работя с месо, което си произвеждам. В САЩ имат технологии, които  от 1 кг фураж постигат 1кг прираст при животните. Какво ли е месото, което се произвежда при такива технологии?! При нас от 3,120 кг фураж се добива 1 кг пиле за грил. Още преди 18 години, като гледах накъде вървят нещата, съм казвал, че ще дойде време, когато един гостенин от чужбина ще влезе в български ресторант и ще му сервират шопска салата с турски домати и американски пилешки бутчета, които в САЩ са обявени за отпадък. Действително те там не се консумират, защото в процеса на отглеждането химичните токсини се отлагат в тях.

– В нашето птицевъдство използват ли се хормони на растежа и антибиотици?

– Преди десетина години в медиите имаше хвалебствена статия за това как еди кой си угоявал птиците си за 30 дни. Тогава аз казах, че това не е месо, и от тогава никой не смее да дава интервюта по тези въпроси. Много производители слагат и антибиотици, които стимулират растежа, защото птиците, когато са наблъскани с антибиотици, са застраховани от болести. По принцип пилетата в срок до 30 дни не са уязвими, периодът след 40-ия ден е по-опасен.

– Как тогава вашите птици са по-качествени?

– По-качествени са. Все пак най-важният критерий са дните, за които се угоява една птица.

– Имате идея за винен туризъм. Ще кандидатствате  ли по някакви европейските програми, за да развиетеи  този бизнес?

– За мен субсидиите са много вредни. Разбойническа работа. Може ли на бизнеса да му даваш пари, за да работи?! Това е антипазарен механизъм. Пари да се дават за бедни, слепи и глухи. Но като се плаща, за да уж се подкрепя бизнеса, се убива тръпката от работата.

Благо Джиев е собственик на фирма „Джиев” – един от най-големите производители на охладено и замразено пилешко месо, яйца, колбаси и деликатеси в страната, създадена през 1996 г. Постигнат е напълно затворен цикъл на производство – от добив и преработката на фураж до отглеждането на родители бройлери, люпилня, центрове за отглежане на бройлери, птицекланица, колбасараски цех и свинеферма. Фирмата залага на 100% собствена суровина, а отличителна черта на продуктите е натуралният им вкус. Носител е на много международни награди за качество. Благо Джиев притежава също така и собствена верига магазини „Джиев“.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА