Бизнесклиматът се подобрява пети пореден месец

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Бизнесклиматът се подобрява през май и това е трайна тенденция, изразена през последните пет месеца, според резултатите на анкетите на Националния статистически институт, предава вестник „Дневник”. Показателят нараства с 4.3 пункта спрямо април, когато беше отчетено повишение от 1.7 пункта. Резултатът този месец се доближава до регистрираното през януари увеличение от 4.6 пункта.

През май подобрение има във всички сектори на икономиката като най-голямо е то в услугите – 8.2 пункта и промишлеността – 4.2 пункта. Най-голяма пречка за бизнеса остава несигурната икономическа среда, предприемачите във всички сектори не планират увеличение на цените.

В промишлеността подобрението е резултат от по-оптимистичните оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията, леко подобрение на настоящата производствена активност и очакванията за следващите три месеца.
Освен несигурната среда и недостатъчното търсене се изтъква като проблем от предприемачите.

В строителството подобрението на бизнес климата е с 2.2 пункта поради по-благоприятните оценки за сегашното състояние на предприятията, увеличаването на строителната активност и съживяването, очаквано през летните месеци. Засилването на конкуренцията в сектора измества на трето място финансовите проблеми като ограничаващ фактор.

В търговията на дребно подобрението е с 2.5 пункта. Търговците подобряват оценките на за бизнеса си  сега, недостатъчното търсене ги тревожи по-малко, но все още имат опасения за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

В услугите бизнесклиматът за месец се подобрява с 8.2 пункта поради по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Сегашното търсене  според тях е недостатъчно, но прогнозите за следващите три месеца  са оптимистични.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама