Бизнесът пред криза: Токът за индустрията поскъпва с 300%

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Хаос на електроенергийния пазар. Бизнесът сигнализира за скок в цената на тока за индустрията с над 300%. Работодателите прогнозират поскъпване на стоките и масови фалити на предприятия. Настояват и за намесата на премиера.

Напрежението започна в края на миналата седмица. Сега обаче чашата на търпението била преляла, твърдят големите компании. Според данните на бизнеса цената на свободния пазар е скочила с до 350%, информира Нова ТВ.

Регулаторът вече започна проверка. Последва и спешна среща при енергийния министър Теменужка Петкова. Според данните на ведомството средната цена у нас е около 40 евро. За сравнение – в Гърция била 60 евро. Високите цени идвали от високото търсене.

Фирми обаче остават притеснени. Започнали да получават писма за предоговаряне на твърдата цена. На практика бизнесът изчислява, че ако всичко това стане факт, се задава тежка зима.

В едно от най-големите пловдивски предприятия в момента работят повече от 2000 души. През последните седмици обаче цената на тока води фирмата пред задънена улица. Твърдят, че няма полезен ход. От фирмата пресмятат, че напрежението на свободния пазар на ток е достигнала рекордно ниво, а това щяло да се отрази на всички по веригата.

Точно заради огромните колебания на свободния пазар част от фирмите работят с твърда цена. И те обаче вече са получили уведомителни писма, че тя трябва да бъде предоговорена. В противен случай доставките на ток ще спрат от началото на следващата година. Големите фирми изпратиха писмо до премиера, в което пишат, че “цените буквално се били взривили, а ръстът от 350% бил всичко друго, но не и нормален”.

Регулаторът вече проверява сигналите за манипулации при цените на борсата. Последва и среща с ресорния министър. Добрата новина е, че при битовите абонати основания за притеснения няма.

И все пак – рано било за точни прогнози, допълват от КЕВР. Как високите цени за бизнеса ще се отразят на цените на стоките и услугите предстои да разберем.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА