Да отпаднат ограниченията в местата за продажба на продукти по Наредба 26 само в административната област, в която е регистриран обектът и в една съседна област, това предлагат от фондация “Биоселена”, става ясно от думите на д-р Стоилко Апостолов, управител на организацията и координатор на проекта “За Балкана и хората”. В рамките на проекта е проведено тридневното обучение със 76 експерти Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните във Вършец. Апостолов цитира думите на д-р Пол Бос, ръководител на Инспектората по храните в Кантон Берн, Швейцария: „Ако една храна е добра да се продава в магазин в Швейцария, то тя е добра да се продава в целия свят. А ако не е добра, не може да се продава нито в Швейцария, нито никъде другаде!“.
По време на събитието е станало ясно, че промените Наредба 4, в сила от 17-и юни, дават възможност производителите да продават месни продукти, отговарящи на хигиенните изисквания. От “Биоселена” посочват, че новостите ще дадат тласък на такова производство и че за него има търсене на пазара. У нас има регистрирани четири обекта за продаване на месни продукти. Тези обекти могат да оборудват в своите ферми места за клане на собствени животни, да разфасоват труповете и да преработват месото в готов продукт. За разлика от Наредба 26, производителите, регистрирани по Наредба 4, те ще могат да я продават и на пазарите в ЕО, отбелязва д-р Стоилко Апостолов.