Биологичното земеделие и агроекологията са ниши, кредитирани от нашата банка

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

 

Господин Георгиев, вашата банка е традиционен партньор на земеделските производители, какви са най-търсените кредити от тях?

 

– През последните пет години имаме реализирани кредити за над 500 млн. лв. и от тях 80% са в земеделие, търговия и преработка на храни, енергийна ефективност и зелени източници. Множеството финансирани проекти показват, че сме конкурентни. Нашата ниша са агроекологията и биологичното земеделие.

Нашите наблюдения са, че фермерите търсят кредити за реализация на проекти и срещу директни плащания. За проекти можем да отговорим както с кредитиране, така и с осигуряване на банкови гаранции за авансови плащания от ДФ „Земеделие“.

 

В кой подотрасъл на земеделието има най-голям интерес към банково кредитиране?

 

– Предвид общата ситуация през последните години, животновъдството като сектор от селското стопанство има най-голяма нужда от кредитиране, както и инвестиране в трайни насаждения.

 

– Отпускате ли кредити за финансиране на одобрени проекти по ПРСР?

 

– Без банково финансиране е почти невъзможно реализация на един евро проект. Знаете, че принципът на програмите е първо да се реализира инвестицията, чак след това се възстановяват част от разходите.

Освен че финансираме, играем ролята и на „посланици“ и се опитваме да насочваме фермерите към програмите за подпомагане, с основната идея да получат по – висока добавена стойност.

Българо-американска кредитна банка предлага финансиране по ПРСР, подкрепено с различни гаранционни схеми, които намаляват изискването по обезпеченост на сделката.

С цел да облекчим клиентите си в сектор земеделие, БАКБ подписа ново гаранционно споразумение с Националният гаранционен фонд на 12 август тази година. То цели намаляване на изискванията за обезпеченост на кредитите, свързани с проектно /ПРСР/ и оборотно финансиране, както и с издаване на банкови гаранции за авансово плащане.

 

– Възможно ли е да се подпомагат и сезонни дейности в земеделието?

 

– Поради спецификата на земеделския сектор, банката е създала продуктите си, съобразявайки се със сезонността на приходите и възможностите за погасяване на кредита. Стремим се да предложим индивидуално решение или такова според спецификата на клиента и неговия бизнес.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама