Билкозаготвителните пунктове в страната – все по-стриктни в спазването на закона

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

През изминалата година се наблюдава тенденция към намаляване на нарушенията, т.е. към повишено спазване от страна на билкозаготвителите на изискванията на Закона за лечебните растения. За сравнение, издадените наказателни постановления за констатирани нарушения на ЗЛР през предходната 2014 г. са 84. Това коментираха за „Агрозона“ от пресцентъра на МОСВ.

Най-често откриваните нарушения са свързани с непредставяне в срок на обобщени справки за изкупените, реализирани и налични билки от билкозаготвителните пунктове, както и  изкупуване на неузрял плод шипка.

През 2015 г. за опазване и устойчиво ползване на лечебни растения от РИОСВ са извършени 1424 проверки. Осъществен е контрол на ползването на лечебни растения и дейността на билкозаготвителните пунктове/складове за билки. За констатирани нарушения на изискванията, съгласно Закона за лечебните растения, са съставени 91 акта и са издадени 75 наказателни постановления, с които са наложени глоби и имуществени санкции за 12 050 лв.

В България има към 800 действащи, регистрирани в Регионалните инспекции по околна среда и водите, пункта и складове за съхранение и първична обработка на билки. Количествата билки, които се събират в страната са около 15-17 000 тона годишно. Има и големи количества култивирани билки.

От МОСВ припомнят, че е абсолютно забранено събирането на билки в резерватите и поддържаните резервати, както и на местата с високо биологично разнообразие, което може да бъде увредено. Събирането на билки на територията на националните паркове (НП) е ограничено. Местата, където могат да бъдат събирани билки и допустимите количества се определят чрез плана за управление на парка. Позволителни за събиране на билки на територията на националните паркове се издават от директора на дирекциите на НП. В защитените местности и природните забележителности също трябва да се избягва събирането на билки, дори когато това не е специално забранено със заповедта за обявяване на защитената територия.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама