Всички мерки за насърчаване на родното производство в България са извънпазарни, каза Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите в България по време на конференцията „BG продукти на масата“. Конференцията е организирана от сп. Агрозона, АЗПБ и Интер Експо център по случай 50-тия брой на списание Агрозона. Световна тенденция за развитието на пазара е тотална доминация на големите търговски вериги. По думите на Вътев малките квартални магазинчета “никакъв шанс”, шанс имат само малките магазинчета с уникални деликатеси.
На територията на ЕС има над 13 хил. месопреработвателни предприятия като повечето са малки и средни. У нас няма нито едно голямо предприятие, каза Вътев. По думите му средният брой заети в едно предприятие е 27 души, а в България – 37. Общият брой на месопреработвателните предприятия у нас е 449, а заетите с преработка на месо – 16 800.
Вътев каза, че проблемите в сектора до голяма част се дължат на факта: “Когато се правеха правилата по програма САПАРД никой не пожела да чуе браншовите организации.” Той коментира още, че за да има производство, трябва да има преработка и да има къде да се реализира продукцията.
През най-голямата кланица в България минават 300 глави на ден, а в ЕС – 600 глави на час. “Българското месо не поскъпва във фермата”, коментира специалистът.
Анета Стефанова