Без ясна посока на цените на зърнените борси

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Пшеницата в Русия поевтиня с 20 долара за тон за втори път

Цените на основните зърнени стоки на световните борси се движат разнопосочно тази седмица, отчитат експертите на Софийската стокова борса.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго след няколко понижения сега добавя 7 долара до 250 долара за тон. Във Франция пшеницата поевтинява с 3 евро до 223 евро/тон, в Украйна остава на старата си цена от 195 долара за тон, а Русия намалява за втори път с 20 долара до 230 долара за тон.

Движението при царевицата следва тренд надолу – в САЩ цената спада с 4 долара до 209 долара за тон, във Франция – с 2 евро до 198 евро/тон, а в Русия вече почти месец се търгува за 228 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна остава на ниво от 165 долара за тон. Рапицата на борсата “Юронекст” (Euronext) се повишава на 14 евро до 450,75 евро/тон.

Цената за нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам е без промяна на ниво от 965 долара за тон. Цената на рафинираната захар с доставка през март 2024 г. се срина с 29 долара, достигайки до 717,10  долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийска стокова борса търговията в подкръг “Зърно” през ноември донесе сделки за царевица, незабавна доставка (DAP) на 300 лв./тон, но сега имаше само предлагане на 365 – 370 лв./тон. Котировките продава за хлебна пшеница са на 479 лв./тон, също за незабавна доставка (DAP), тези за фуражна пшеница са на 390 лв./тон от място. Маслодаен слънчоглед от място се търси на начална цена от 660 лв./тон, а предлагането е на 740 лв./тон. Всички цени са без ДДС. В подкръг “Хранителни стоки” цените на основните стоки са стабилни, продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лв./тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лв./тон, както и на олио в бутилки на 1,95 лв./л.

 

 

ЕТИКЕТИ: , ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА