Без трайна тенденция на пазара на зърно

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Основните култури бележат спад в стойността си

Цените на повечето от основните зърнени стоки по световните борсови пазари продължиха разнопосочното си движение и през изминалата седмица, отчитат експертите на Софийската стокова борса.

Тази седмица цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго обърна тренда и се повиши с 4 долара до 253 долара за тон. Във Франция спадът е с 2 евро до 206 евро/тон, в Украйна цената също е надолу с 2 долара до 203 долара за тон. Русия понижи котировките най-много – минус 10 долара до 225 долара за тон.

Движението при царевицата също върви надолу. В САЩ цената се понижи с 4 долара до 187 долара за тон. Във Франция има минимална промяна с минус 2 евро и 177 евро/тон, а в Русия след предишния срив надолу от преди две седмици, цените паднаха с нови 14 долара до 181 долара за тон.

Цените на ечемика в Украйна също са с отрицателен знак – минус 4 долара и нива от 176 долара за тон за доставка през март. Рапицата на “Юронекст” (Euronext) преустанови похода нагоре и също поевтиня с 5,50 евро до 416 евро/тон.

Цените за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам след известен застой нараснаха с 10 долара до 930 долара за тон, а рафинираната захар за доставка през март 2024 г. след двуседмично повишение и последваща загуба, продължава с колебанието, като този път бележи спад с 10,90 долара, достигайки до 619,70 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийска Стокова Борса търговията в подкръг “Зърно” също остава спокойна с леко повишение при отделните цени. Котировките “продава” за големи количества от хлебна пшеница са на 431 лв./т, незабавна доставка (DAP), а купувачите предлагат по 300 лв./т. Фуражна пшеница се предлага от 350 до 390 лв./т, царевица – от 360 до 390 лв./т от място, а за маслодаен слънчоглед от място офертите “продава” са на 850 лв./т.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА