Без обявяване пред НАП на ренти до 3000 лв, стопаните ползват облекчения под условие

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Ако ЕК се произнесе до 30 април 2024 г., данъчно облекчение в размер на 100 хил. лв. може да се прилага и за 2023 г.

Депутатите гласуваха в Пленарна зала промените в ред данъчни закони, сред които бе и Законът за облагане на доходите на физическите лица. Според  приетите разпоредби се въвежда алтернативен данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове. Според въпросните текстове доходите на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, от събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения, се облагат еднократно с алтернативен данък в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се извършва дейността.

Прието бе предложението направено от Ирена Димова от ГЕРБ-СДС, с което се дава възможност да не се декларират доходите от рента, получавани от собствениците на земеделски земи в размер до 3000 лв. Ирена Димова мотивира предложението с подаваната декларация, която касае само едно лице, но от рентата за дадена земеделска земя, могат да се възползват повече наследници. По думите й това би създало административна тежест, включително за НАП, които да удостоверяват на кого е доходът и как е получен. Депутатите гласуваха предложението на Димова със 148 гласа “за”, един – “против” и четирима “въздържали се”, пише dir.bg.

Народните представители приеха още данъчни облекчения за физически лица, регистрирани като земеделски стопани. В зала депутатите гласуваха предложението на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС за създаването на нов параграф, според който физически лица, регистрирани като земеделски стопани, които са получили субсидия или друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони, могат да ползват данъчно облекчение, като намалят сумата от годишните данъчни основи с размера на получената през годината субсидия, съответно подпомагане от двата фонда, до размера на годишните данъчни основи преди намалението, но с не повече от 100 000 лв.

Предложението бе подкрепено със 119 гласа “за”, “против” – трима и “въздържали се” – 69.

Десислава Танева направи редакционна поправка, свързана с реализацията на данъчното облекчение за земеделците. Според него данъчното облекчение ще се прилага от 1 януари на годината, в която ЕК се е произнесла, че мярката не е държавна помощ или е съвместима държавна помощ. Ако ЕК се произнесе до 30 април 2024 г., данъчно облекчение може да се прилага и за 2023 г., се посочва в поправката. Редакцията бе гласувана със 171 гласа “за”, двама”против” и един “въздържал се”.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА