Промените в климата изместват гроздобера и той всяка година е с няколко дни по-рано. Беритбата на грозде тази година е стартирала още на 9-10-и август. Високите температури през лятото и липсата на валежи са причина гроздето по-рано да достигне висока захарност. Не толкова бързо обаче се развила технологичната зрялост, свързана с натрупване на феноли, става ясно от думите на Милко Цветков, собственик на винарска изба “Вила Юстина”, цитиран от agroplovdiv.bg. Въпреки това той определя реколтата тази година като превъзходна.
Избата на Цветков е в процес на преговори с Канада за износ на вино, след като гроздовите еликсири, произведени в нея, завоювали медали в конкурси както в Канада, така и в други страни. Избата вече изнася за Напа Валей, долината в Калифорния, САЩ, прочута с вината си. Основната част от производството обаче е предназначено за родния пазар. Друга страна, в която българското винопроизводство си е завоювало заслужено уважение, е Белгия.