Българските сортове маслодайни рози са високопродуктивни и устойчиви към болести и ниски температури

Златко Златков
Златко Златков
6 Минути

Повече от 350 години българското розово масло е ненадминато по качество в цял свят и основателно е заслужило репутацията си на превъзходен природен продукт. Това каза директорът на Института по етеричномаслени култури в Казанлък гл. ас. д-р Наташа Ковачева, при откриване на семинара „Съвременни изследвания върху генетиката, селекцията, технология на производство и преработка на маслодайната роза”. Тя обясни, че за достигане на това съвършенство редица наши учени са работили години върху селекцията й. Селектирани са четири сорта – Елейна, Янина, Свежен, Искра, които обаче до този момент още не са намерили широко приложение в практиката. Те обаче са изключително ценни, защото са високопродуктивни по отношение добивите на свеж цвят и етерично масло. От друга страна са устойчиви към болести и ниски температури и могат успешно да бъдат предложени за по-широко разпространение. Всеки от тях е характеризиран по стопански показатели и качество на  етеричното масло.

В света има почти 200 вида и повече от 18000 сорта рози. Розопроизводството в България се основава на вида Rosa damascena Mill. f. trigintipetala Dieck (Казанлъшка маслодайна роза) и с ограничено присъствие на Rosa alba L. (Бяла маслодайна роза). Освен тях, в миналото са се срещали като примеси или са се отглеждали на незначителни площи стамболската роза, сакарската роза и някои други видове, които са се отличавали от казанлъшката с по-ниското съдържание на етерично масло. Освен наши местни форми и видове, след 50-те години на миналия век са внесени видове, културни форми и сортове от чужбина, с цел да бъдат проучени и селектирани.

През 2004 г. са купени 14 образци маслодайни рози от колекцията на David Austin – Англия, принадлежащи към групата на най-старите видове рози, селекционирани преди 1867 г., които се използват за производство на етерично масло. Те са включени в много колекции от рози и се ценят заради красивите и ароматни цветове и античен произход. Интродуцираните рози са изследвани по фенотипни признаци, съдържание и състав на етеричното масло. Някои от тях са  ценни поради ремонтантния си цъфтеж и високата устойчивост към болести.

На по-късен етап са внесени и други маслодайни рози, включително и вероятните родителски форми на Rosa damascena Mill. f. trigintipetala Dieck, а именно Rosa fedtschenkoana, Rosa gallica, Rosa moschata. Всички интродуцирани рози се изследват, с цел включване в селекционна програма.

Представени бяха резултати от хибридизацията при маслодайната роза – характеристика на отбрани хибриди, съдържание и състав на полученото розово масло, възможности за прилагане в биологичното производство на устойчиви към болести хибридни форми.

  Въпреки, че Българското розово масло е с относително постоянен състав и сравнително тесни граници на вариране, количествени различия в компонентите се наблюдават както при селекционираните сортове и внедрената популация, така и при смесването им в хамури  (смеси ). Вложено в хамур, етеричното масло от Rosa alba L. дава отражение върху мирисовата  оценка в положителна посока. Проведените изследвания показват възможности за получаване на стандартно розово масло, чрез контролирано смесване на етерични масла от селекционираните сортове, популация и вида Rosa alba L. Получените данни и оценки биха могли да намерят практическо приложение при внедряване на сортовете в производството.

По време на семинара специално внимание беше отделено на бялата маслодайна роза. В миналото тя е присъствала паралелно в насажденията с Казанлъшката маслодайна роза. В старите стандарти за суровина са посочени и двата вида, но днешният международен стандарт за розово масло категорично посочва само R.damascena Mill. В изследователската работа по-малко е застъпена  Rosa alba L. Но търсенето на нови аромати, включително и от розово масло, както и неизследвания потенциал на Rosa alba L. провокират работата с нея. Изследванията върху фенотипното вариране на цвета, вариране в състава на розовото масло и генетично разнообразие сред представителите на Rosa alba, използвани за дестилиране на масло в България бяха представени от доц. д-р Красимир Русанов от Агробиоинститута в София.

Гл.ас.д-р Ана Добрева от Института по етеричномаслени култури в Казанлък представи насоките в технологичните изследвания с бялата маслодайна роза – физиология на вида и влияние на абиотичните фактори върху етеричното масло, особености при съхранението на цвета, резерви за пълно извличане на маслото, специфика в състава и свойствата на етеричното масло, възможности за извличане и приложение на биологично-активни вещества.

Розопроизводителите могат да кандидатстват за подпомагане по  Програмата за развитие на селските райони по четири мерки, изтъкна представителят на Националната служба за съвети в земеделието Ганчо Ганчев. Това са мярка 214 „Агроекологични плащания“, мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” и мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери. Най-голяма е субсидията по мярка 121. По нея земеделските производители могат да получат средства за модернизиране и подобряване на конкурентоспособността си. Могат да си купят машини, оборудване и съоръжения, за реконструкция и изграждане на производствени сгради. Минималният размер на допустимите разходи за един проект е левовата равностойност на 3500 евро. Максималният размер на инвестицията достига до 1 500 000 евро, но тя е само за кандидати, които са предприятия, партньори или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП), каза още Ганчев.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА