Български хлебар е обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО, съобщава BTV. Богдан Богданов от Стара Загора прави хляб по древни рецепти, с жива мая и изворна вода. Образованието на Богданов е икономическо, работил е като маркетингов специалист, но изоставя работата си, за да се отдаде на своето хоби – да прави хляб. Докато получи желания хляб, той е преминал през много експерименти.
Хлебарят споделя, че преди няколко години е установил, че това умение и знание е напълно изчезнало от България. Затова се интересува как може да се възстанови и сам започва да меси и пече хляб всеки ден. Майсторът прави сам живата мая. По думите му хлябът, приготвен с такава мая, буквално лекува почти всички болежки в стомаха. Ежедневно във фурната му се пекат по 70 хляба. А мечтата на хлебаря е да научи много други хора как да си приготвят хляб у дома.