Българската търговия на едро с храни е в опасност

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

У нас се наблюдава негативна тенденция за неуравновесен пазар на храни, а нелоялната конкуренция между пазарните играчи към настоящия момент е в опасно големи размери, това констатира Владимир Иванов от ГЕРБ и допълни, че процесите на организиране на пазарите стават все по-непрозрачни. По думите му e силно раздробена структурата при стоковите тържища, пазарите на производители и самостоятелните обекти за търговия на едро с храни.

“В средросрочен и дългосрочен план се създава голяма опасност от фалит на българския бизнес и търговията на едро с храни. Държавата може да загуби системата от организираните пазари за търговия на едро с храни, като целият сектор премине в ръцете на световни търговски мега структури, а това ще означава загуба на национален капитал, загуба на работни места, загуба на възможности за косвени мерки на държавата за регулация по подпомагане на селското стопанството”, алармира още Иванов.

Народният представител определи като незадоволителни резултатите от контролни дейности на пазара със земеделски стоки: “В търговията с плодове и зеленчуци си цяло чудо да си закупиш стока с документ, а пък ако има документ, той е с нереална стойност.”

У нас стоковите тържища и пазари на производители са значителен брой, каза вицепремиерът Даниела Бобева по темата. Регистрираните стокови тържища са 81 (54 от тях са в Южна България), а пазарите на производители – 10. Бобева потвърди, че “през последните 7-8 години има определена концентрация на вътрешната търговия в рамките на търговията на дребно в няколко големи вериги. Данните показват доста неблагоприятни тенденции по отношение на участието на местните производители в търговията на дребно, тоест изкупуването е проблем.” Затова един от основните приоритети на правителството към момента е възстановяване баланса между производители и търговци главно чрез въвеждане на законодателни промени за гарантиране на равнопоставеност на двете страни в този процес.

Чрез промяна в Закона за защита на конкуренцията се планира да се регулират нелоялните търговски практики. Към момента по темата се води дискусия с големите търговски вериги, въпреки че нормативните промени няма да засягат пряко тях, а самите нелоялни практики, без значение кой ги прилага, уточни Бобева. Тя е съгласувала законодателните инициативи с комисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня и е установила, че страната ни е “на прав път”.

В срещата си с Бобева Алмуня е подчертал, че има необходимост от изграждане на ефективни органи по защита на конкуренцията.

Друга новост, на която вицепремиерът обърна внимание, е създаването на извънсъдебен орган за решаване на спорове между производители и търговци. Този инструмент вече е доказал ефективността си в няколко европейски държави.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама