Българска компания представя пълно портфолио с продукти на животновъдно изложение в Солун

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

“През последните години бяхме посетители на животновъдното изложение в Солун, но тази година решихме да сме сред изложителите. Представяме тук цялото портфолио на нашата агробизнес производствена компания. Излагаме продуктите ни от зърнено-маслодайния сегмент и по-конкретно пшеница, царевица и овес. Освен зърнопроизводители сме големи производители на люцерна и голям производител на люцерневи гранули, които са един много добре приет продукт на гръцкия пазар”, заяви в интервю за Агрозона Андрей Мачуганов

“Също така на изложението представяме и груби фуражи, два продукта от люцерна и слама – люцерневи и сламени бали, люцерневи и сламени пелети”, допълни Мачуганов.

“Нашата компания има дългогодишен опит в търговските отношения с Гърция. Имаме изградени дългогодишни партньорства с търговци, представители и ферми. Гърция е важен пазар за нас, тъй като животновъдството тук е на много високо ниво. Присъстваме на изложението, за да представим още по-добре нашата компания, да утвърдим позициите си на пазара в Гърция и да съберем нови контакти”, заяви Мачуганов.

Българското зърно трудно се конкурира по цена с вноса от Украйна и Русия

“Пазарът е изключително волатилен. Имаше голям скок на цената на зърнения пазар. От известно време наблюдаваме обратния тренд или драстично падане на цените на зърнените продукти. Това се отразява и на гръцкия пазар. В Гърция в момента големите вносители, търговци и преработватели се възползват от момента и внасят украинско и руско зърно. Разбира се, българското зърно също продължава да представлява интерес, но ценовите нива са доста по-ниски от тези, които наблюдавахме преди 2 месеца. За да бъде продаваемо българското зърно сега на гръцкия пазар, то трябва да е на нивата и да е конкурентно на руското и украинското, което за съжаление означава, че трябва да бъде на доста по-ниски нива”, коментира още Мачуганов.

2023-та ще бъде година на оцеляването – висока себестойност със сравнително ниски продажни цени

“Бъдещето е много неясно. Картината, която се очертава е на висока производствена стойност на земеделските продукти в България заради високите цени на семена, торове, препарати и инфлацията, която наблюдаваме. В момента като се погледне към ценовите нива и пазара бих казал, че за съжаление те са на едни много ниски нива. Има големи количества налично зърно в българските производители и търговци. В Украйна и Русия също има един прекален запас от зърнени култури. Моето предположение е, че при нова реколта ще се търгува на доста по-ниско от нивата от преди 6-10 месеца. Това за съжаление няма да е добре за българските производители, заради високата себестойност и многото увеличени цени на енергия и суровини. Година на оцеляването – висока себестойност със сравнително ниски продажни цени”, заяви производителят.

Инвестициите са изключително важни

“Ние сме кандидат-бенефициент по мярка 4.1 и 4.2, тъй като имаме и преработвателно предприятие за люцерна. Имаме одобрен проект за закупуване на поливни системи, земеделска техника, соларни системи за производство на електроенергия. По 4.2 също имаме направен проект и очакваме резултати”, заключи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА