България отбелязва днес 139 години от Освобождението си

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

С Освобождението на България отбелязваме възстановяването на българската държавност след петстотин годишно османско иго. Освобождението е резултат от вековните борби на българския народ за независимост, които са дали повод на Русия да започне Руско-турската война от 1877 до 1878 г. На 3-и март е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя.

Новосъздаденото Княжество България е зависима от Османската империя автономна държава, номинално васално и трибутарно (плащащо данък) княжество със свое народно правителство и войска. Източна Румелия е област в рамките на Империята, ползваща се с административна автономия, включително собствени въоръжени сили („местна милиция“). Двете български области са обединени със Съединение на България от 1885 г., официално под формата на лична уния, въпреки съпротивата на Русия и след отблъскване на нападението на Сърбия. България обявява независимост като суверенна държава през 1908 година, когато са създадени необходимите условия за това.

“Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-о (от 1861-о лето), да му служа до смърт и да работя по народната воля.”, казва Левски в свое писмо до Атанас Хинов през 1872 г. Поклон пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски сторихме
през февруари, когато се навършиха 144 години от неговата гибел.

Ето какво завещание оставя на новите поколения чрез своето слово Любен Каравелов, който участва в националното революционно движение като член и председател на Българския революционен централен комитет в Букурещ, Румъния в началото на 70-те на 19 век:

„Учете се, братя мои,

мислете, четете,

и чуждото изучете –

от свойто – не гнусете:

който майка заборави,

бог ще го задави,

чужди люде не прибират

и в къщи не пущат;

свойте деца стават чужди

и за злите няма

в цяла земя безконечна

радост домакинска.”

– Из „Учете се братя мои”

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements