България от страните в ЕС с по-висок дял на младите земеделски производители

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Остава проблемът със задържането им в сектора

България е страна с по-висок дял на младите земеделски производители спрямо средното за Европа, но, за съжаление, остават сериозни проблемите със задържането им в сектора. Основни предизвикателства в тази посока са ниското ниво на доходите в земеделието, ниската степен на механизация, липсата на услуги в селските райони, ограниченията в достъпа до земя и кредитиране. Това заяви зам.-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща на регионалната платформа Процес на сътрудничество в Югоизточна Европа. Събитието се състоя тази седмица в Подгорица, Черна гора.

Георги Събев представи дейността на работната група на агроминистерството, посветена на работната сила в селското стопанство, в която участват представители на бизнеса, синдикати, работодателски организации и Министерството на образованието. Участниците в проведените срещи са посочили, че голяма част от завършилите специализирано земеделско образование не остават в сектора, а това са пропуснати ползи за бизнеса.

„Има много инструменти, с които секторът може да бъде подпомогнат, но тези мерки изискват повече ефикасност за постигане на устойчиви резултати“, каза в тази връзка аграрният заместник-министър.

Сътрудничество между страните в региона

В контекста на продоволствената сигурност Георги Събев акцентира върху нуждата от по-тясно сътрудничество между страните в региона, за да отговорят на натиска от вноса, който изпитват българските и европейските земеделци.

„България е солидарна с Украйна в тази тежка ситуация, но цената, която заплащат европейските производители, става несъразмерна. Увеличеният внос при слънчогледа е в невиждани размери – над 30 пъти само за година. Силен натиск усещат и производителите на орехи, мед и други продукти”, заяви българският земеделски заместник-министър. Той припомни, че България и други страни членки поискаха от Европейската комисия да бъде увеличено подпомагането за агросектора от земеделския кризисен резерв, на фона на поскъпналите производствени ресурси и несигурността на селскостопанските пазари.

„Трябва да предприемем смели стъпки на регионално ниво, да засилим сътрудничеството в рамките на Балканите, за да дадем повече възможности за местните бизнеси“, коментира Георги Събев.

„Сътрудничеството в глобален мащаб е от първостепенно значение и само чрез него могат да се осъществяват успешни съвместни дейности и инициативи“, заяви в заключение заместник-министър Георги Събев.

В срещата, проведена в Черна гора, участваха представители на министерства от Черна гора, България, Румъния, Хърватия, Турция, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама