България няма да загуби средства по ПРСР за 2023 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

България няма да загуби средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г. Това съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

В началото на 2023 г. рискът за загуба на средства по програмата е прогнозиран в размер на 100-120 млн. евро. Благодарение на усилената работа както от страна на администрацията на МЗХ и Държавен фонд „Земеделие“, така и от страна на ЕК, рискът от загуба на средства, е напълно елиминиран. Това съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

Това е резултат от приключилия преговорен процес със службите на Европейската комисия за признаване на форсмажорни обстоятелства, дължащи се на последствията от пандемията Ковид – 19 и войната в Украйна, които възпрепятстваха извършването на плащания към бенефициенти по различните мерки и подмерки от страна на ДФЗ през календарната 2023 г. След проведената двумесечна комуникация България няма да загуби нито едно евро по Програмата.

Кампанията по директни плащания ще започне когато има одобрени промени по Стратегически план

Кампанията по директни плащания може да започне в пълния й смисъл чак тогава, когато имаме одобрени промени по Стратегическия план на България за периода 2023-2027 г. Това заяви Дора Ненова, директор на дирекция Държавни помощи и регулации в МЗХ по време на изслушване на министъра на земеделието в рамките на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.


Вижте още:

Зам.-министър Таня Георгиева: България претендира за форсмажор, за да не загуби средства по ПРСР

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА