България е в топ 5 на държавите износителки на хайвер

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути
За периода между 2010 и 2015 г. България влиза в топ 5 на държавите-износителки на хайвер, добиван в изкуствени условия. Произвеждайки повече от 2800 килограма в периода, страната ни се нарежда след Китай, Италия, Съединените щати и Азербайджан.

Изследване на природозащитните организации WWF и TRAFFIC показва още, че за 15 години, от 2000 до 2015 г, пазарът на хайвер се е свил повече от половина – от 229 тона на 108 тона. Освен това, през 2015 г., 95% от декларираната световна търговия на хайвер е била от аквакултури. Този резултат не е учудващ, защото в периода влизат няколко забрани за добив на диви есетри. В България първата петгодишна забрана е въведена през 2012 г. и беше удължена до 2021 г. Незаконният добив на хайвер и месо от есетри обаче продължава.

Близо двадесет години след въвеждането на регулации върху търговията с есетри от Конвенцията за международна търговия със застрашените от изчезване видове (CITES), нелегалната продажба на техния хайвер продължава, сочи съвместното проучване. Според доклада, озаглавен „Разбиране на глобалния пазар за хайвер“, тази незаконна дейност излага на сериозен риск и без това застрашените видове. Проучването е направено на база на официалните данни за износ и производство, декларирани към CITES, както и на реални проверки на пазарите в няколко ключови страни на потребление – Китай, Франция, Германия, Япония, Русия и САЩ.
Като основна причина документът изтъква недостатъците на системата за етикиране на хайвера, въведена от CITES. Проучването показва, че тя отсъства в редица страни – потребителки, което улеснява нелегалната търговия с див хайвер, както на вътрешния, така и на международния пазар. „Изследването показва, че непоследователността в дизайна, поставянето и качеството на етикетите представлява сериозен проблем и затруднява усилията на властите, производителите и потребителите да разпознават фалшивите етикети“, коментира един от авторите на проучването Хироми Шираиши.
Данните на CITES показват, че Всичките 27 есетрови вида са записани в Червената книга на Международния съюз за защита на природата. А 16 от тях са критично застрашени. Това се дължи както на разрушената им естествена среда, така и на високите цени на хайвера, добит от диви есетри.И в това изследване, както и в проведеното през 2011-2012 г., експертите са засекли незаконни практики, при които хайвер, произведен в рибна ферма, се продава като див, в заблуда на потребителите. В същото време се наблюдава и обратната тенденция – див хайвер бива предлаган като произведен във ферма, в опит за легализиране на продавания продукт. А това представлява непосредствена заплаха за дивите есетри в световен мащаб.
„България и Румъния имат изключителна отговорност за опазването на есетрите , защото нашият участък на Дунав е единствената река в ЕС, където все още има размножаващи се популации на 4 есетрови вида. В същото време бракониерството и унищожаването на тяхната естествена среда продължава“, каза Екатерина Войнова, проектен ръководител на „ Живот за дунавските есетри“ във WWF България. „Затова работим както с рибарите, така и с отговорните институции, за да спрем незаконния улов“.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА