България е позната дестинация на чуждестранните ловци

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

“България е позната дестинация на чуждестранните ловци. Имаме най-добрите популации както на дива свиня, така и на благороден елен. Тук са отстреляни и най-добрите трофеи, доскоро държахме и световен рекорд”. Това заяви Красимир Каменов – зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите пред “Фокус”.

“Приходите за миналата година от ловен туризъм са 6,5 милиона лева и са с един милион повече от 2014 година”, каза инж. Виржиния Хубчева, директор на дирекция „Развитие на горския сектор” към МЗХ при откриването на новия ловен сезон. По нейните думи разходите на държавните горски и ловни стопанства за увеличаване на дивечовите запаси и грижа за биоразнообразието са 9,5 милиона лева, или също 1 милион повече от 2014 година.

С цел предотвратяване на нарушения Изпълнителна агенция по горите започва масови проверки по време на ловните излети на дребен мигриращ дивеч относно спазването на Закона за лова и опазване на дивеча.

Проверките ще са във връзка с използването електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества.

Строго ще се следи за спазване на нормативните разпоредби по отношение на безопасността при провеждане на ловните излети и предотвратяването на инциденти. През изминалия ловен сезон са проверени общо 7 623 ловни дружини. Констатирани са 80 нарушения, съставени са 60 акта по ЗЛОД. Има 12 инцидента с простреляни като при два от тях изходът е бил фатален.

Изпълнителна агенция по горите ще извършва и проверки и за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии, което включва и дивеча и неговите местообитания.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА