Българинът изяжда около 7 кг шаран и скумрия на месец

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Консумираме риба 1,6 пъти в месеца. Това показва доклад на ИАРА. Според проведено национално представително изследване 76% от всички  домакинства в страната са консумирали риба и рибни продукти през 2014 г.

Средната годишна консумация на домакинство е 17.4 кг, а за един човек – 7.3 кг.

Най-често консумираната риба са скумрията и шаранът. Процентите са сътоветно 46 % и 35 %. Около 1 060 000 от домакинствата в страната всеки месец хапват шаран. На трето място се нарежда дъговата пъстърва с 13%, консумирана от близо 400 000 домакинства. На трето място – бяла риба (сулка) с 8,6%, консумирана от близо 260 хил. домакинства.

Следва пъстър толстолоб с 6,6 %. Общо,на тези четири вида се дължи 83% от общото потребление риба.

Най-ниска консумация е регистрирана при черния амур и руската есерта, където относителният дял на домакинствата е под 0,1%. Нисък е и делът на

консумиращите видове като барамунди и африкански сом – едва 0,2%.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА