Българинът изхвърля по 90 килограма храна годишно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма. Това показва проучване на Европейската комисия. Това е малко под средното ниво в ЕС, което през миналата година е близо 130 килограма на човек. Първенци по този показател е Кипър, където генерираните хранителни отпадъци на човек са близо 400 килограма. В челото на тази класация са още Дания и съседна Гърция, предаде БНР.

Изхвърлянето на храна е глобален проблем, който оказва силно негативно влияние както върху околната среда, така и върху джоба на всеки потребител. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от миналата година, средното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз е 127 килограма годишно на глава от населението.

Според експерта по здравословно хранене Ники Суков една от причините за разхищението е, че купуваме повече, отколкото ще консумираме. Хората не тръгват с идеята какво да купят, а стават жертва на маркетингов трик  и купуват, не защото им трябва, а защото евтино и на промоция, посочи той.

От две години у нас има мобилно приложение, благодарение, на което продуктите от хранителни магазини и заведения, с изтичащ срок на годност, отиват при потребителите вместо в кофата за боклук.

Платформата спасява храната, като се предлага с 40% намаление, разказа създателката Джейн Димитрова.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements