Инспекторите са написали 42 акта и 132 предписания
874 извънредни проверки са направили от Българската агенция по безопасност на храните в туристическите курорти по време на зимния сезон, съобщават от институцията. Те са извършени в периода от 10 декември 2018 г. до 15 март 2019 г. Проверени са заведения за обществено хранене, както и места за търговия на дребно с храни, туристически, подвижни, временни, сезонни, с дейност „кетъринг“ обекти. Инспекторите са влизали и в хотели, които предлагат услугата „All inclusive“. Акцията е проведена на територията на Смолян, Благоевград, София-град и София-област.
В резултат на проверките 2 са обектите, затворени за постоянно, заради лоша хигиена пък временно експлоатацията е преустановена на още толкова.
Инспекторите са написали в зимните курорти и 42 акта за административно нарушение, а издадените предписания за отстраняване на несъответствия са 132 на брой. Наложена е възбрана и е предприета мярка за унищожаване на около 330 кг хранителни продукти от животински произход и готови за консумация кулинарни изделия, 22 л прясно мляко, както и бира без етикет и с изтекъл срок на годност.
От БАБХ съобщават, че най-честите нарушения на заведенията за хранене в курортите са свързани със сградния фонд и оборудването, неправилното етикетиране на храните, липсата на маркировка за произход и годност на продуктите. Установени са пропуски и във воденето на записи по Системата за управление и безопасност на храните и лоша хигиена, както и дейност без регистрация по чл. 12 от Закона за храните, казват още от БАБХ.