БАБХ със засилени проверки на крайпътните заведения, затвори два обекта

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

13 от обектите не са имали разрешения за търговия с храни

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 557 крайпътни обекта за търговия на дребно с храни, заведения за обществено хранене, временни, подвижни и сезонни обекти, нерегламентирани обекти, както и продажба от транспортни средства на храни. Целта на извънредните проверки беше да бъде обхванат възможно по-голям брой обекти със сезонен и временен характер на работа, съобщиха от Агенцията.

При проверките е преустановена дейността на два обекта за търговия. Единият поради незадоволително хигиенно състояние, а другият заради нерегламентирана продажба на храни, съгласно изискванията на Закона за храните. Унищожени са общо 35 кг храни от животински и неживотински произход заради липса на етикетировка или документи за произход.

В хода на извършения контрол, инспекторите са издали 13 акта за извършване на търговска дейност с храни без регистрация на обекта, съгласно изискванията на Закона за храните; храни с изтекъл срок на годност; несъответствия в хигиенното състояние на обектите.

Връчени са 40 предписания за предлагане на храни без информация за вложените в състава им храни, причиняващи алергии и непоносимост, липса на етикети, съдържащи информация за потребителите, липса на хладилни съоръжения за съхранение на хранителни отпадъци от животински произход.

През юли от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че са били направени 2268 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене от 26 до 30 юни 2023 г. ,вкл. по време на официалния контрол в цялата страна. Инспекторите от отделите “Контрол на храни” към Областните дирекции по безопасност на храните бяха възбранили и насочили за унищожаване общо 268,5 кг храни от животински и неживотински произход, както и 8,91 л храни от неживотински произход и 30 яйца без документи за произход и без маркировка. Издадени бяха 24 акта за установяване на административно нарушение и 135 предписания.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements