БАБХ регистрира ново огнище на птичи грип в Добричко

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Засегнат е обект със 129 хил. кокошки носачки

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки в землището на град Генерал Тошево, област Добрич. Вирусът е установен след получен сигнал от собственика на птицефермата за повишена смъртност на отглежданите от него птици. В засегнатата ферма се оглеждат около 129 000 кокошки носачки, съобщи БАБХ.

Със Заповед на изпълнителния директор на Агенцията от 27 ноември 2023 г. е обявено огнището и предприетите мерки за контрол. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект е определена трикилометрова предпазна зона, в която попада град Генерал Тошево, и 10-километрова наблюдавана зона. В нея попадат следните села от община Генерал Тошево – Снягово, Огражден, Йовково, Кардам, Чернооково, Писарово, Люляково, Преселенци, Малина, Петлешково, Присад, Пленимир, Равнец, Дъбовик и Къпиново.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ припомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

През последния месец са регистрирани още 7 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП) в страната – по едно в областите Велико Търново и Хасково, две в област Пазарджик и три в област Добрич.

По-рано този месец заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев заяви, че засегнатите птицевъди ще бъдат обезщетени и призова всички собственици на птици да съобщават навременно, ако имат съмнения за заболяване в техните ферми, за да може бързо да се реагира и да бъдат взети съответните мерки.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА