БАБХ плати 4 млн. лв допълнителни обезщетения на свинекомплекси с АЧС

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В момента у нас има малко над 600 хил. прасета

Допълнително 4 млн. лв са били разплатени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) през 2021 г във връзка с влезли решения на съда за огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) от предходни години, съобщиха специално за Агрозона от БАБХ. Допълнителните средства са изплатени като разлика между сумите, вписани в издадените актове за обезщетение за умрели/евтаназирани животни, унищожени суровини и храни от животински произход, фуражи, фуражни суровини, фуражни добавки и инвентар и новата постановена от съда сума. Дължимите суми са изплатени, уточняват от ведомството.

От Асоциацията на свиневъдите в България съобщиха, че изплащането на сумите дава надежда и другите плащания, които са забавени в годините – а именно 23 млн. лв. по държавната помощ за хуманно отношение към свинете, да бъдат изчистени през настоящата година.

През 2021 г. БАБХ е изплатила 66 415 лв. на стопанства, пострадали от заболяването АЧС. Средствата са изплатени по издадени актове за обезщетение освен за умрели/евтаназирани животни, също така за унищожени суровини и храни от животински произход, фуражи, фуражни суровини, фуражни добавки и инвентар.

От тях над 43 хил. лева са изплатени на стопанство за прасета от породата Източнобалканска свиня (ИБС), където са се отглеждали 113 животни. В стойността се включват не само унищожените животни, но и други материали и суровини.

Останалите около 23 200 лв. представляват изплатеното обезщетение за месо и месни продукти, казват от БАБХ.

Към момента според данните в информационната система на БАБХ ВетИС общият брой на прасетата, които се отглеждат у нас, е 616 351 животни.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА