През 2015 г. Българска агенция по храните (БАБХ) е извършила общо 184 028 броя проверки на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни, както и в заведенията за обществено хранене в страната. Затворени временно са 298 обекта, на 13 931 броя са издадени предписания, на 2 496 броя са съставени актове за административни нарушения. Данните предостави д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, по време на пресконференция, на която бе представена актуална информация свързана с дейността на Агенцията.
Възбранените и бракувани храни са общо 94 594,424 кг., 2 314 л. слънчогледово олио, 317 л. зехтин, 92 496 бр. консерви с неясен произход, 2 020 кг. кашкавал със заблуждаващ етикет, 13 084 кутии мляко UTH, 70,1 л. безалкохолни напитки, 7 551 бр. яйца, 741 л. мляко, 7 л. айрян, 1 023,903 кг. добавки в храните, 26 л. боза, 14 л. оцет, 2 л. бира и 53 бр. козунаци.