БАБХ: Българите търсят родно агнешко за Великден, маркирано с BG в синьо

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

С наближаването на Великден се извършват масови проверки на яйцата от БАБХ

“БАБХ следи преди Великден пазара на яйца, на агнешко месо и козунаци. За около 10 дни в България са влезли точно 2 608 200 яйца с произход Украйна. Яйцата са от одобрен украински производител, влизат с необходимите сертификати. Придружени са с всички необходими документи, имат изследвания в Украйна, но БАБХ, за да гарантира на българския потребител безопасността на тези яйца, взе повторни проби”, заяви експертът от БАБХ д-р Любомир Кулински в студиото на “България сутрин”.

Той уточни, че яйцата са изследвани за радиоактивност, остатъци от тежки метали, остатъци от ветеринарномедицински препарати, а резултатите са абсолютно отрицателни.

“Тези яйца не са опасни в никаква степен за българския консуматор”, категоричен е д-р Кулински.

Българските производители могат сами да захранват пазара ни

Гостът подчерта, че България е достатъчно голям производител както на птиче месо, така и на яйца, и българските производители съвсем спокойно могат да захранват сами пазара ни, но предположи, че в този случай има търговски цели и други взаимоотношения.

По думите му в България се продава най-вече охладено агнешко месо, защото българинът няма навик да купува замразено месо и предпочита прясното.

За потребителите д-р Кулински уточни, че охладеното агнешко месо е с характерен сиво-бял цвят, а печатът на него гарантира, че е преминал през одобрена кланица и върху него е извършен ветеринарен контрол.

“БАБХ следи положението и абсолютно всички пратки, независимо откъде идват, ще бъдат проверявани и документално, и физически”, изтъкна д-р Кулински.

Той даде сведения за какво следят от БАБХ при проверките на яйцата: “Първият и основен въпрос е произходът на яйцата. Ние изискваме всички документи за т. нар. проследяемост на храната. Яйцата трябва да идват от одобрен производител, ако са от ЕС, и от производител, който е одобрен за търговия с ЕС, ако са от трета държава, както е в случая с Украйна. Второто нещо, за което следим, е етикеровката и маркирането на яйцата. Третото важно нещо е срокът на годност”.

Д-р Кулински обясни, че яйцата имат 28 дни срок на годност от датата на снасянето и не е задължително да се съхраняват в хладилни условия. Когато времето е подходящо, те могат да се съхраняват и на стайна температура, единственото изискване е върху тях да не попада пряка слънчева светлина.

“Лично аз в магазина следя, разбира се, цените, но и маркировката на продукта, и за мен той би трябвало да е с българска маркировка BG. Вероятно ще има някакъв внос на агнешко месо. В последните 1-2 години основно охладеното агнешко месо влиза от Македония, много малко от Румъния. Що се отнася до дълбоко замразено агнешко месо, там обемите не са огромни, основните вносители в Европа, както и в България, са Нова Зеландия и Австралия”, разясни д-р Кулински.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА