Атидже Алиева-Вели: Еврокомисарят по земеделие планира посещение у нас след срещата с БГ земеделци

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Дългоочакваната от земеделците в България среща с комисар Януш Войчеховски, отговорен за ресор земеделие и развитие на селските райони, се проведе по покана на Атидже Алиева-Вели в Брюксел. Това е първата по рода си среща между представители на български земеделски организации и европейски комисар по земеделие.

“След всичко това, което чу като наболели проблеми в сектора, комисар Войчеховски има желание да посети България при първа възможност”, разказа в интервю за Агрозона Атидже Алиева-Вели.

“На срещата с комисар Войчеховски присъстваха представители на браншовите асоциации на животновъдите, зърнопроизводители, лозари. Те на първо място поставиха на пред комисаря проблема с липсата на диалог с правителството по всякакви теми”, заяви българският евродепутат.

Изравняване на директните плащания

“Земеделците поставиха на дневен ред пред еврокомисаря по земеделие и темата за изравняване на директните плащания. В различните сектори имаха  предложения за конкретни антикризисни мерки по линия на държавните помощи за сектор мляко в млечно говедовъдство”, разказа Вели.

“Националният стратегически план, неговите консултации, или по-скоро липсата на такива бяха коментирани с комисар Войчеховски. Той от своя страна пое ангажимент да провери дали е спазено законодателното изискване за провеждане на публични консултации и дали браншът е имал възможност да даде мнението си и по Националния стратегически план”, допълни още тя.

Представителите на всяка една асоциация, които са присъствали на срещата са имали възможност да представят лично проблемите, с които се сблъскват.

Провеждане на Национален земеделски форум

“По време на срещата обсъдихме и възможността за провеждане на Национален земеделски форум. Идеята е да бъдат включени максимален брой заинтересовани страни, така че наистина да се обсъди отново Стратегическия план и да използваме периодът, в който можем да го подобрим, за да отговаря той на нуждите и желанията на нашите земеделци. Ще бъдат поканени представителите на МЗм, на Комисията, за да може всяка страна на представи мнението си по предложенията, които има”, разказа Вели.

Еврокомисарят по земеделие планира посещение в България

“При срещите през април поехме ангажимент с моите колеги евродепутати да организираме мисия до България и посещение на Комисията. В момента се опитваме да направим извънредно събитие, по време на което комисията да проведе срещи и да посети реални стопанства, за да проследи ситуацията от първо лице”, допълни още тя.

“Ще продължим този диалог в Комисията. По мое настояване пред Комисаря, поне докато минат тези трудни времена, да имаме регулярни срещи с бранша. Той също се убеди в нуждата те да се провеждат”, категорична е Вели.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements