Аржентина въвежда 10% данък върху пестициди и торове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

С парите ще се създаде фонд за развитие на биологичното земеделие

Аржентинското правителство заедно с депутатите внесоха законопроект за въвеждане на данък върху агрохимическите продукти и синтетичните торове в страната.

„Предлага се данъчното облагане да бъде въведено на етапи и в прогресивна скала в съответствие с класификацията на продуктите според степента на токсичност, като се започне от 10% от цената на продуктите“, съобщава порталът AgroPages. – Според парламентаристите целта е да се популяризира агроекологията и с парите от данъка да се създаде фонд за развитие на биологичното земеделие.

Според авторите инициативата също така има за цел да намали „зависимостта от външни ресурси, да елиминира ресурсите за химически синтез и да увеличи самодостатъчността на агроекосистемата“.

Законопроектът предвижда създаването на “Национален фонд за развитие на агроекологията” за насърчаване на прехода от традиционно производство към биологичен модел.

Освен това проектът на законодателния акт отбелязва, че събраните пари гарантират насърчаването и наличието на наука и технологии, подходящи или подходящи за производствени системи, базирани на агроекология.

В допълнение към данъка върху агрохимикалите и синтетичните торове, този фонд ще се финансира и от 0,25% данък върху износа на соя, царевица, пшеница и техните производни.

Според законопроекта данъкът ще бъде платен от производителите на агрохимикали и неорганични торове или от тези, отговорни за въвеждането им на аржентинския пазар. От друга страна, проектът насърчава аржентинското правителство да даде приоритет на доставките на агро-екологични продукти пред други.

Органът, отговорен за събирането на таксата, ще бъде Министерството на земеделието, животновъдството и рибарството и Министерството на околната среда и устойчивото развитие на Аржентина.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА