Алкохолът причинява най-малко седем типа рак

Кирил Александров
Кирил Александров
5 Минути

„По-строг контрол върху алкохолната и хранителна промишленост. Решенията относно храната и алкохола трябва да станат по-категорични в цяла Европа, за да се намали процентът на хора, страдащи от храносмилателни проблеми“. Това казва началникът на отделението по гастроентерология в университетската болница „Едуард Хериот“ в Лион и председател на Комисията по обществени въпроси на Обединената европейска гастроентерология (UEG) проф. Тиери Пончон, цитиран от euractiv.

 Алкохолът причинява най-малко седем типа рак

Известно е, че алкохолът причинява най-малко седем типа рак, но ЕС продължава да отлага въпроса за насърчаването на по-здравословни навици за консумацията му, се посочва в материала. Девет на всеки десет души не са запознати с връзката между алкохола и многото ракови заболявания на храносмилателната система и поради това са по-склонни да правят неинформирани и нездравословни избори, когато става дума за пиене. Същото важи и за транс-мазнините, те влошават здравето на стомаха ни, но все още няма достатъчно инициативи в ЕС за ограничаването на приема им, въпреки забраните в Дания, Австрия и Унгария. Балансираното и здравословно хранене и отговорното потребление на алкохол играят жизненоважна роля в лечението на храносмилателни заболявания. Един на всеки трима души са наясно с рисковете за здравето, свързани с транс-мазнините. Необходими са спешни мерки на европейско и регионално равнище.

Консумацията на алкохол в Европа е най-висока

Във връзка с етикетирането на алкохола се разглежда и саморегулирането. За разлика от почти всеки друг вид храна или напитка алкохолът все още не е предмет на действащите закони на ЕС за етикетиране на хранителните вещества, въпреки че много алкохолни напитки съдържат вредни съставки заедно с чист етанол.

Политиците трябва да имат предвид, че консумацията на алкохол в Европа е по-висока от тази на всеки друг континент и алкохолът е известен рисков фактор за няколко стомашно-чревни ракови заболявания. През 2012 г. е причинил 3,3 милиона смъртни случаи. Гражданите на ЕС имат право да знаят реално какво пият, за да могат да направят информиран избор.

За да има резултати, са необходими промени в начина на хранене и начина на живот в цяла Европа с цел да се противодейства на увеличаващите се нива на болести на храносмилателната система. Заболявания, свързани с храносмилането, причиняват един милион смъртни случая всяка година в Европа и това не може да бъде пренебрегнато.

До 2025 г. се очаква да има 70 милиона затлъстели деца 

Настоящата перспектива за младите хора по отношение на здравето и затлъстяването е изключително тревожна. Миналата година в доклад на Обединената европейска гастроентерология (UEG) се посочва, че в 46 европейски държави едно на всеки три деца на възраст между 6-9 години е или с наднормено тегло, или със затлъстяване. Тенденцията се засилва с всяка изминала година. Ако това продължи, се очаква до 2025г. да има 70 милиона затлъстели деца по целия свят.

В допълнение, честотата на синдрома на раздразненото черво (IBD) при децата се е увеличила значително през последните години. В ЕС броят на кърмещите майки е много нисък. Като според проучвания само една трета от децата са кърмени след 6-месечна възраст. Кърменето е личен избор, но е доказано, че при некърмени деца шансът за затлъстяване е по-висок.

Трябват правила за справяне с рекламите на вредни храни 

 Необходими са стриктни правила за храните, за да се гарантира, че децата и възрастните имат достъп до висококачествени хранителни продукти. Вместо да бъдат изложени на храни с високо съдържание на добавки, захар и мазнини. Необходими са също така ясни политики за справяне с рекламата на нездравословна храна, която често е насочена към децата.

Сега имаме възможност да създадем промени и да подобрим европейското обществено здраве, като насърчим по-здравословно хранене и намалим консумацията на алкохол. Изчерпателните предложения, действия и политики трябва да бъдат приоритизирани както на равнището на ЕС, така и на държавите-членки, за да се подпомогне предотвратяването както на заболявания, които са и не са свързани с храносмилателната система.

ЕС трябва да засили и да въведе задължителни, правно обвързващи разпоредби в хранително-вкусовата промишленост, за да осигури на следващото поколение здравословно и оптимистично бъдеще.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА