Албена Симеонова: Всички земеделски производители се сблъскват с проблема за липса на работна ръка

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Всички земеделски производители се сблъскват с проблема за липса на работна ръка, но тези еднодневни трудови договори са изключително необходими, каза Албена Симеонова, председател на българската асоциация “Биопродукти” и земеделски производител, пред БНР. Тя коментира започналите масови проверки на Инспекцията по труда по повод еднодневните трудови договори в селското стопанство.

Дори наемането на хора чрез Бюрото по труда е свързано със затруднения, поясни Симеонова и обясни: „Ако ние ги вземем от Бюрото по труда, тогава те идват при нас и работят незаконно. Ако нас ни проверят Инспекцията по труда, ще ни скъсат от санкции – затова са и тези еднодневни трудови договори.“

Албена Симеонова обясни, че е много трудно да бъде осигурена работна ръка, особено когато става дума за ръчен труд, а по закон, за да имат право на работници с еднодневен трудов договор, производителите трябва да отглеждат само плодове, зеленчуци, лавандула и рози. „А какво става с останалите браншове? Тук става въпрос за една минидискриминация, която също трябва да се избегне и всички земеделски производители да имат право на тези работници.“

Председателят на Българската асоциация “Биопродукти” допълни, че веднага с правото на такъв тип трудови договори са се увеличили и проверките на Трудовата инспекция. Затова е бил и отправен апел към служителите на Инспекцията да бъдат по-толерантни към производителите, защото не всички са свикнали и са наясно със законодателството.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements