Албания е увеличила производството си на маслини с близо 45%

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Производството на маслини в Албания се е увеличило с 43,16 процента или със 157,7 хиляди тона тази, предаде АТА, като се позова на данни на албанския статистически институт ИНСТАТ.

Според ИНСТАТ 86,8 процента от общото производство на маслини в страната е съсредоточено в четири окръга – югозападният окръг Фиер с 27,8 процента, следван от Берат, Южна Централна Албания, с 27,1 процента, централният окръг Елбасан с 17,4 процента и югозападният окръг Вльора с 14,5 процента, предаде БТА.

Другите осем окръга в Албания произвеждат останалите 13,2 процента маслини в страната.

Основната част от видовете отглеждани маслини в страната са за производството на зехтин

Култивираните маслини, които се отглеждат в страната са два основни вида – маслини за производство на зехтин, които представляват 81,7 процента от общото производство на маслини, и трапезни маслини – 18,3 процента.

Предвид климатичните условия в Албания се забелязва, че най-високо производство на маслини има в равнинните и крайбрежните зони на страната, отбелязва АТА.

Според данните от ИНСТАТ най-ниско е производството на маслини в южния централен окръг Гирокастра и северозападните окръзи Шкодра и Лежа. В североизточните и югоизточните зони на Албания като Кукъс, Корча и Дибра (Дебър), където климатът е по-студен, не се отглеждат маслини.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА