Агнешкото се запазва около 14 лв./кг.

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Агнешкото запазва стойностите си в търговската мрежа седмица преди Великден. Средно килограмът се търгува за 14 лв. През периода 22 – 29 март цените на едро на цяло агне са най-ниски в Русе – 12,00 лв./кг кланично тегло, а най-високи в София – 14,30 лв./кг. В четири области е налице покачване с между 1,2% и 4,1% (София) на седмична база, докато във Варна и Велико Търново продуктът поевтинява  с 12,1% и 0,4%. Средно той се търгува за  13,24 лв./кг, с 0,4% под нивото от предходната седмица.

За първи път от началото на годината, през изтеклата седмица е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ), засега само в област Кюстендил, на цена от 14,00 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно се задържат в границите от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,20 лв./кг във Велико Търново, Ловеч и Плевен. В сравнение с предходния седмичен период, в три области продуктът поевтинява в рамките на 1,5% – 5,5%, най-чувствително в Пловдив, а само в Благоевград поскъпва, с 2,4%. Така, средната стойност за страната в тези обекти се понижава с 0,5%  до 13,16 лв./кг.

 Бутът се продава от 13,35 лв./кг (Габрово) до 15,09 лв./кг (Варна). Седмично изменение на стойностите се регистрира само в две от областите – понижение с 1,7% във Варна и минимално покачване с 0,1% в София. Средната цена е 14,26 лв./кг.

Търговията на едро с агнешка плешка е на цени от 12,55 лв./кг (Габрово) до 15,42 лв./кг (Благоевград).

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА