Тетевен се готви за деветото издание на Празника на Тетевенската саламура и ракия

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

Традиционното кулинарно събитие ще предложи автентични вкусове, конкурс за домашна ракия и богата културна програма

Тетевен ще бъде домакин на деветото издание на своя прочут Празник на Тетевенската саламура и ракия, който ще се проведе на 21 юни 2025 г., събота, от 11:00 часа на площад „Сава Младенов“ в града. Ежегодното събитие е посветено на съхраняването и популяризирането на традиционната местна кухня, като акцентът е върху уникалната рибена чорба – саламура, и любимата на всички домашна ракия.

Празникът е културно и кулинарно изживяване, което обединява традициите, вкусната храна и богатата местна култура. В него ще вземат участие представители на кметствата от общината, читалища, училища, местната полиция и Планинска спасителна служба, хотелиери, ресторантьори и други местни общности, които ще допринесат за автентичната атмосфера.

Основната цел на празника е да запази и популяризира кулинарните традиции на Тетевен и околните села.

Тетевенската саламура, ястие с дълга история и значимо културно значение за местните жители, е рибена супа, приготвена със специфични местни подправки и техники, които й придават неповторим вкус. Тя е символ на региона и неговото кулинарно наследство.

Посетителите ще имат уникалната възможност да наблюдават как се приготвя тетевенска саламура от опитни местни кулинари, следващи автентични рецепти и техники, предавани от поколение на поколение. Разбира се, ще има и дегустация на разнообразни варианти на саламурата, както и на други традиционни ястия.

Тази година, като неразделна част от празника, ще се проведе и конкурс за „Най-добра домашна Тетевенска ракия“. Майсторите на този балкански еликсир ще премерят сили, представяйки най-доброто от своите избрани запаси, а специално жури ще определи победителите.

Сред атракциите за гостите ще бъде и зарибяване в река Вит, както и богата културна програма.

На сцената ще излезе народната певица Нелина, а местни фолклорни състави ще допринесат за празничната атмосфера, доброто настроение и забавление на присъстващите.

Празникът на Тетевенската саламура и ракия има за цел не само да съхрани и популяризира кулинарното наследство на Тетевенския регион, но и да насърчи местния туризъм, привличайки гости от различни части на страната и чужбина. Събитието също така подкрепя местните производители, ресторантьори и всички, които допринасят за развитието на регионалната икономика. Очаква се празникът да бъде отново едно незабравимо преживяване за всички сетива.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама