Традиционното кулинарно събитие ще предложи автентични вкусове, конкурс за домашна ракия и богата културна програма
Тетевен ще бъде домакин на деветото издание на своя прочут Празник на Тетевенската саламура и ракия, който ще се проведе на 21 юни 2025 г., събота, от 11:00 часа на площад „Сава Младенов“ в града. Ежегодното събитие е посветено на съхраняването и популяризирането на традиционната местна кухня, като акцентът е върху уникалната рибена чорба – саламура, и любимата на всички домашна ракия.
Празникът е културно и кулинарно изживяване, което обединява традициите, вкусната храна и богатата местна култура. В него ще вземат участие представители на кметствата от общината, читалища, училища, местната полиция и Планинска спасителна служба, хотелиери, ресторантьори и други местни общности, които ще допринесат за автентичната атмосфера.
Основната цел на празника е да запази и популяризира кулинарните традиции на Тетевен и околните села.
Тетевенската саламура, ястие с дълга история и значимо културно значение за местните жители, е рибена супа, приготвена със специфични местни подправки и техники, които й придават неповторим вкус. Тя е символ на региона и неговото кулинарно наследство.
Посетителите ще имат уникалната възможност да наблюдават как се приготвя тетевенска саламура от опитни местни кулинари, следващи автентични рецепти и техники, предавани от поколение на поколение. Разбира се, ще има и дегустация на разнообразни варианти на саламурата, както и на други традиционни ястия.
Тази година, като неразделна част от празника, ще се проведе и конкурс за „Най-добра домашна Тетевенска ракия“. Майсторите на този балкански еликсир ще премерят сили, представяйки най-доброто от своите избрани запаси, а специално жури ще определи победителите.
Сред атракциите за гостите ще бъде и зарибяване в река Вит, както и богата културна програма.
На сцената ще излезе народната певица Нелина, а местни фолклорни състави ще допринесат за празничната атмосфера, доброто настроение и забавление на присъстващите.
Празникът на Тетевенската саламура и ракия има за цел не само да съхрани и популяризира кулинарното наследство на Тетевенския регион, но и да насърчи местния туризъм, привличайки гости от различни части на страната и чужбина. Събитието също така подкрепя местните производители, ресторантьори и всички, които допринасят за развитието на регионалната икономика. Очаква се празникът да бъде отново едно незабравимо преживяване за всички сетива.