По време на инспекциите от БАБХ са установени редица нарушения
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила мащабни проверки по време на активния летен туристически сезон в областите Бургас, Варна и Добрич. В периода от 17 юни до 13 септември 2024 г. са проведени общо 2570 проверки. Този брой надхвърлят обичайния контрол, с цел гарантиране на безопасността на храните по Черноморието, поясниха от БАБХ.
Резултати от проверките
По време на инспекциите са установени редица нарушения. Издадени са 331 предписания за несъответствия, свързани с материално-техническата база, липсата на записи за системата за управление на безопасността на храните (СУБХ) и предлагането на храни без етикетировка.
В резултат на това, инспекторите са съставили 89 акта за административни нарушения, като най-често срещаните проблеми са били:
- Търговия с храни без регистрация
- Предлагане на храни с изтекъл срок на годност
- Заблуждаваща информация за имитиращи продукти
Затворени са 31 обекта поради сериозни нарушения на хигиенните изисквания.
Унищожени продукти и наложени мерки от страна на БАБХ
В рамките на проверките са възбранени и насочени за унищожаване общо 17 180 кг храни от животински и неживотински произход. Елиминирани са още 8245 литра безалкохолни напитки и UHT мляко, както и 161 яйца. Причините за това включват липса на етикетировка, неизвестен произход, нерегламентирана продажба, неправилно съхранение, нарушена цялост на опаковките и промени в органолептичните качества на продуктите.
Проверени обекти
Проверките обхващат обекти за търговия на дребно с храни, подвижни и сезонни обекти, кетъринг услуги, както и заведения за обществено хранене в хотелски комплекси и туристически обекти с услуга „all inclusive“. Основният фокус е върху спазването на изискванията за безопасност на храните, състоянието на сградите и оборудването, както и правилното съхранение и етикетиране на храните.
Инспекторите също така проверяват хигиенните условия, наличието на подходящо работно облекло и предпазни средства, както и адекватните условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар.