31 затворени обекта след засилени проверки на БАБХ по Черноморието

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

По време на инспекциите от БАБХ са установени редица нарушения

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила мащабни проверки по време на активния летен туристически сезон в областите Бургас, Варна и Добрич. В периода от 17 юни до 13 септември 2024 г. са проведени общо 2570 проверки. Този брой надхвърлят обичайния контрол, с цел гарантиране на безопасността на храните по Черноморието, поясниха от БАБХ.

Резултати от проверките

По време на инспекциите са установени редица нарушения. Издадени са 331 предписания за несъответствия, свързани с материално-техническата база, липсата на записи за системата за управление на безопасността на храните (СУБХ) и предлагането на храни без етикетировка.

В резултат на това, инспекторите са съставили 89 акта за административни нарушения, като най-често срещаните проблеми са били:

  • Търговия с храни без регистрация
  • Предлагане на храни с изтекъл срок на годност
  • Заблуждаваща информация за имитиращи продукти

Затворени са 31 обекта поради сериозни нарушения на хигиенните изисквания.

Унищожени продукти и наложени мерки от страна на БАБХ

В рамките на проверките са възбранени и насочени за унищожаване общо 17 180 кг храни от животински и неживотински произход. Елиминирани са още 8245 литра безалкохолни напитки и UHT мляко, както и 161 яйца. Причините за това включват липса на етикетировка, неизвестен произход, нерегламентирана продажба, неправилно съхранение, нарушена цялост на опаковките и промени в органолептичните качества на продуктите.

Проверени обекти

Проверките обхващат обекти за търговия на дребно с храни, подвижни и сезонни обекти, кетъринг услуги, както и заведения за обществено хранене в хотелски комплекси и туристически обекти с услуга „all inclusive“. Основният фокус е върху спазването на изискванията за безопасност на храните, състоянието на сградите и оборудването, както и правилното съхранение и етикетиране на храните.

Инспекторите също така проверяват хигиенните условия, наличието на подходящо работно облекло и предпазни средства, както и адекватните условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама