Суджукът е най-любимият зимен деликатес

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

¼ от продажбите на специалните мезета са в София, но столица на зимните продукти е Враца

Суджукът смес е любимият зимен продукт на българския потребител през студените месеци, показва проучване на потребителските нагласи на голяма търговска верига. Сред близо 30 предложения в този асортимент, топ 5 на най-предпочитаните от клиентите на веригата са суджук за сушене и печене, свински гърди с кост, сланина, бабе и петрохан, като през зимния сезон 2022-2023 г. са продадени над 340 тона от тях.

Веригата работи с 11 български производители, които доставят зимния асортимент от месо. Тези стоки са активни само през периода ноември-март, като рецептите са специално подбрани за вкуса на българския потребител.

Всеки един регион в България има своята специфика на предпочитания – в Североизточна България например фаворит е суджукът за сушене и печене, докато в Северозападна – това са бабе и бахур.

Проучванията на веригата показват, че в София се консумират по-мазни артикули и на особена почит е сланината. Една четвърт от продажбите ѝ във веригата на “Кауфланд” в страната са се реализирали в София, а “столица” на зимните продукти е Враца.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама