Цените достигат исторически върхове
Поради по-ниското производство на зехтин в ЕС през 2022/23 г (почти -40% на годишна база) и очакванията за реколта под средната през 2023/24 г. цените на производител достигат исторически върхове в категориите и страните от ЕС.
В Хаен, Испания, най-големият производствен регион в ЕС, цените достигнаха около 820 евро/100 кг в края на август за
зехтин екстра върджин, 760 евро/100 кг за категория върджин и 730 евро/100 кг за лампант. Във всички случаи тези цени са почти 3 пъти по-високи от средните за 5 години и най-високите досега, показва анализ на ЕК.
Като се има предвид забавеното предаване на тези увеличения по веригата на зехтина (напр. свързано с продължителността на договорните споразумения), тези развития на пазара вероятно ще окажат отрицателно въздействие върху потреблението и износа в ЕС през следващите месеци.
Между април-юни 2023 г. месечният износ на ЕС е намалял с около 40% в сравнение със същите месеци на 2022 г., подкрепяйки общ спад през октомври-юни от около 23%.
В същото време вносът в ЕС може да бъде малко по-нисък от прогнозирания преди лятото (160 000 т). Очаква се по-нататъшно коригиране надолу (около 15 000 т) на предишната оценка на потреблението в ЕС, което се дължи главно на по-силно намаляване на потреблението от очакваното в страни, различни от Испания, Италия, Португалия и Гърция (-15% на годишна база).
Производството на зехтин в ЕС през 2023/24 г. вероятно ще пострада от негативните метеорологични явления
Производството на зехтин в ЕС през 2023/24 г. вероятно ще пострада от негативните метеорологични явления, настъпили през целия цикъл на отглеждане. По-специално Испания, Португалия и Гърция пострадаха от изключително сухо и горещо време, докато Италия се възползва от валежите. Епизодите на дъжд малко преди и през лятото вероятно не са подобрили ситуацията в Испания и Португалия, тъй като бяха последвани от нови горещи вълни. Такъв модел на времето е вероятно да подпомогне развитието на маслинова муха и вредители. В резултат на това се очаква Испания и Португалия да не достигнат пълния си производствен потенциал.
Тъй като първоначалните запаси са ниски, наличността в ЕС може да бъде най-ниската през последните години (-33% под средната стойност за 5 години). В този контекст се очаква цените на зехтина да останат на високи нива през предстоящата пазарна година 2023/24.
До известна степен очакваният стабилен внос би могъл да подкрепи доставките в ЕС, главно благодарение на малко по-добрата реколта в Тунис.
От друга страна, цените и по-ниската наличност ще останат основните фактори за намаляване както на международното, така и на европейското търсене. Това може да доведе до допълнителен спад на износа от ЕС (до 540 000 т, -10%) и потреблението в ЕС (-6%), което вече е намаляло значително през 2022/23 г.