БАБХ отчете над 12 хил. проверки за месец, затвори три обекта

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

За унищожаване са насочени над 1 тон храни

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила общо 12 490 планови проверки по официален контрол на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведения за обществено хранене в цялата страна през декември 2022 г.

Според обобщените данни от Областните дирекции по безопасност на храните са съставени 81 акта, 401 предписания и временно са затворени 3 обекта на териториите на ОДБХ Бургас, Сливен и Пловдив.

Възбранени и насочени за унищожаване са общо 1220 кг храни от животински и неживотински произход от предприятия, складове и обекти за търговия на едро и дребно, и заведения за обществено хранене.

През декември, извън плановия официален контрол, инспекторите от „Контрол на храните“ извършиха тематични извънредни проверки във връзка с празниците Никулден, Коледа и Нова година, както и проверки в зимните курорти във връзка с началото на туристическия сезон.

Други извънредни проверки в последния месец на годината бяха извършени на всички млекопреработвателни предприятия, произвеждащи саламурени сирена, обекти за дистрибуция (търговия) на едро и дребно на храни, в т.ч. и заведения за обществено хранене. Целта на тези проверки беше установяване на съответствието на предлаганите и произведени сирена с изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. След 1744 проверки инспекторите са съставили 17 акта за административни нарушения, 26 предписания, 4 разпореждания за спиране от реализация на храни и връщане на доставчиците за отстраняване на несъответствията, както и 1 акт за разпореждане за унищожаване на 216 кг краве сирене в млекопреработвателно предприятие за несъответствие по физикохимични показатели.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА