Испания въвежда задължително видеонаблюдение в кланиците

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Големите кланици ще имат срок от една година, за да се адаптират към новите наредби, а на малките ще се отпуснат 2 години

Испания ще бъде първата държава в ЕС със задължителна система за видеонаблюдение в кланиците. Това стана възможно след като правителството одобри Кралски указ за гарантиране на хуманното отношение към животните чрез записване на изображения, предаде БНР.

Въвеждането на задължителното видеонаблюдение в кланиците има за цел да гарантира спазването на законодателството за хуманно отношение към животните чрез записване на изображения при разтоварването им след транспортиране, както и целият им престои в тях. Според министъра на потребителските въпроси Алберто Гарзон, така ще се гарантира и безопасността на храните, които достигат до крайния консуматор.

Регламентите са договорени със сектора, потвърди говорителят на правителството Изабел Родригес.

С тях животновъдите и производителите на месо и месни продукти се ангажират във всички испански кланици да се сведе до минимум страданието на животните.

Записите от камерите трябва да се съхраняват, за да могат при поискване от страна на контролните органи да им бъдат предоставени.

След публикуването на Кралския указ в Официалния държавен вестник големите кланици ще имат срок от една година, за да се адаптират към новите наредби, а на малките ще се отпуснат две години.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА