11% ръст в производството на консерви за година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Българите все повече предпочитат родна продукция, показват данни

Обемът на промишленото производство в сектор „Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци” през 2021 г., на база предварителните данни от краткосрочната бизнес статистика, показват увеличение с 11.2% спрямо 2020 г. Оборотът от продажби на стоки и услуги в сектора нараства с 21.6%, е основният извод от изготвения секторен анализ за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, съобщават от браншовия съюз.

Окончателните данни за 2020 г. показват увеличение на обема на произведената продукция в сектора с 5.3% спрямо 2019 г. Годишният оборот от продажба на стоки и услуги, по текущи цени, на годишна база нараства с 9.3%, отбелязват от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ).

Увеличават се продажбите на вътрешния пазар – резултатите за месечно наблюдаваните продукти през 2021 г. показват увеличение на продажбите на вътрешния пазар от предприятията, включени в месечното наблюдение, на преработените и консервирани зеленчуци с преработените и консервирани зеленчуци с 16.8%, на плодови и зеленчукови сокове – с 1.6%, на сосове и подправки – със 7.2%.

Продажбите на преработени и консервирани плодове намаляват обаче с 3.8%.

Стокообменът с консервирани плодове и зеленчуци през 2021 г. е нараснал с 8.1% на годишна база, като външнотърговското салдо за периода 2016-2021 г. е положително, но с тенденция на намаление.

Данните показват още, че внесените през 2021 г. в страната количества преработени и консервирани плодове и зеленчуци са с 1.9% повече на годишна база, а стойностният им обем се увеличава с 8.3%. Делът им във вноса на страната е 0.66%, като се запазва приблизително постоянен за целия период 2016-2020 г., с леко увеличение през 2020 г.

През 2021 г. има леко увеличение на износа – изнесените количества преработени и консервирани плодове и зеленчуци са с 0.2% повече от 2020 г., а стойностният им обем нараства с 8%. Делът на изнесените консервирани плодове и зеленчуци в общия износ на страната през 2021 г. е 0.8%, а за 2020 г. е 0.9%.

Общата ликвидност на предприятията на годишна база нараства с 2.2%, докато бързата ликвидност намалява с 5.9%, показва още секторният анализ.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама