Според инж. Стойко Кировски трябва да се направи рязко разграничаване в субсидирането на плодове и зеленчуци от производителите на останалите култури
„Износът ни е изключително затруднен, защото инфлацията в Америка и Европа е доста по-малка, отколкото тази в България. Много наши американски контрагенти се отказаха да купуват българска стока заради високата инфлация. Инфлацията в консервната промишленост у нас е около 40% през последната една година и половина, докато в останалите страни тя е не повече от 10-15%. Тотално изгубихме едни от най-важните наши клиенти в Китай и Япония, където инфлацията също е много по-ниска, коментира инж. Стойко Кировски от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци пред Bloomberg TV.
Според инж. Кировски предизвикателствата в хранително-вкусовата промишленост в България са свързани със съществуването на „монополисти”. Пример в това отношение е амбалажът. На входа на консервните предприятия един от основните продукти, който се ползва, са стъклените буркани. Цената им се увеличи с повече от 100% в последната една година.
„Ние не можем да седнем да преговаряме директно с производителите на стъклени буркани, защото те са почти монополисти. Те казват – от утре цената е тази, и ние не можем да я променяме. По същия начин са цените на енергийните източници, там цената е твърда и също нямаме право да я договаряме”, посочи събеседникът.
Много трудно се намира и работна ръка, това е огромен проблем – както за полето, така и в преработвателните предприятия. Изискванията на работниците стават все по-големи и в рамките на година и половина сме повишили заплатите с 50%, сподели инж. Кировски.
Според председателя на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци трябва да се направи рязко разграничаване в субсидирането на плодове и зеленчуци от производителите на останалите култури, тъй като те влизайки в преработвателните предприятия генерират по-висока принадената стойност и печалбата и данъците за държавата са много по-големи, обясни инж. Кировски.