40% ръст в цените на консервите за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

По данни на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в момента в България се произвеждат около 150 000 тона консерви

Факторите, които определят крайната цена са много, а поскъпването на консервите в магазините е факт. Цените на консервите са се увеличили с около 40% за последната година, което е абсолютно закономерно спрямо увеличените разходи за амбалаж, захар и  електроенергия, коментира инж. Стойко Кировски, председател на Управителния съвет на СППЗ в интервю за Нова ТВ.

Най-голямо е увеличението при лютеницата и киселите краставички

Постъпването е между 1,5 и 3 лева за бурканче. При консервирания боб, киселото зеле и граха скокът е между 50 стотинки и лев.

Дори за семействата, които предпочитат от години да си произвеждат консерви в домашни условия, това традиционно начинание вече излиза солено. Куни Димова е от Куртово Конаре и е известна като “Царицата на лютеницата”. Тя произвежда в домашни условия консерви за лична употреба със зеленчуци собствено производство. Но през тази година дори домашното производство излиза значително по-скъпо.

“Най-драстично се увеличи олиото – от 2 лева стана на 5. Оттам нататък се увеличи захарта, газта, бурканчетата, капачките също. И така бурканчето с лютеница достигна 6 лева”, казва тя.

“Пазарът трябва да свикне с тези цени, защото вече няма връщане назад”

“Само преди 1 година цената на едно бурканче беше 15 ст., а се га около 32 ст. Това означава над 100% поскъпване на стъкления амбалаж. Капачките поскъпнаха с 90% само за една година. Захарта, която има най-голям ддял в начето производство поскъпна със 70% само за една година. Вдигнахме заплатите с поне 30%. Цените на консервите се вдигнаха с около 40%, което е абсолютно закономерно.  Бих казал, че крайното поскъпване е с около 50 на 100. Ние дадохме нещо от себе си, за да може крайният потребител да не плаща чак толкова много. Нека пазарът свикне с тези цени, защото вече няма връщане назад”, разказва инж. Стойко Кировски, собственик на предприятие за консервиране на сладка и конфитюри в Пловдивско.

консерви, преработватели, Agrozona.bg

Поскъпването на българските консерви ще стимулира евтиния внос от чужбина и ще препъне българските производители, които досега разчитаха на европейските пазари, за които изнасяха продукцията си.

“Износът на консерви малко зацикли. Инфлацията в България се оказа доста по-висока, отколкото в наши съседни държави. Наши основни клиенти от Европа и САЩ  се отказаха да купуват наши продукти заради рязкото поскъпване на консервите в България”, допълва той.

От бранша са сериозно обезпокоени

Секторът не е включен в Националният план за възстановяване и устойчивост, което означава, ,че през следващите години няма да получава европейско финансиране по този план за подпомагане на производството.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА