Производители: Тази година загубихме 80% от реколтата от костилкови плодове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Увеличава се делът на стопаните, които не са застраховали реколтата си

Щетите по костилковите плодове през тази година достигат на места до 80% от насажденията, се оплакват стопани в североизточната част на Испания, където заради сланите и мразовете през март т.г. не могат да приберат никаква реколта.

Щетите никога не са били по-големи в Арагон и Каталуния, особено в година, когато разходите за отглеждане са се увеличили неимоверно, пише Freshplaza.

„Изгубихме 80% от нашата реколта от костилкови плодове“, каза Серджио Алонсо, търговски директор в асоциацията на производителите Cosanse в Сарагоса. “При черешите щетите не бяха толкова големи и успяхме да спасим 50-60% от реколтата. При ябълките и крушите ще достигнем 60-70% от производствения си потенциал.”

Производители: Българските плодове и зеленчуци трябва да бъдат приоритетни за веригите

Слана е имало дори в райони, където обикновено не се случват такива явления. Системите за защита от замръзване, с които разполагат производителите, не са били достатъчни, за да издържат толкова много часове под -3 градуса. „Работя в тази кооперация от близо 20 години и никога не съм виждал нещо подобно. Дори по-възрастните производители не помнят щети от такъв мащаб. Много е обезкуражаващо, защото след като инвестират и работят в овощните градини за цяла година всичко беше загубено за две нощи. Току-що имахме две добри години, без големи неуспехи във времето и дори с добри цени…”

Според Серджо Алонсо тази година ще бъде трудно да се обслужват всички клиенти, да се плащат фиксираните разходи – които също са се увеличили значително от миналата година – и да се наеме съществуващия персонал. „Цените ще бъдат високи, но не достатъчно високи, за да компенсират липсата на m,fowu[rs. Няма да е лесно да покрием разходите. Както нашите производители, така и свързаните опаковъчни станции, ще се борят. Много е вероятно в края на краищата да сезонът е на червено. Трябва да се преразгледат селскостопанските застраховки, тъй като днес те не осигуряват достатъчно покритие за това, което струват. Например 50% от нашите членове са избрали да не се застраховат.”

В момента кооперацията на производителите Cosanse търгува с череши. Реализирането на реколтата е започнало в средата на май с около 8 дни закъснение спрямо миналия сезон.

418 тона плодове и зеленчуци не са допуснати през ГКПП „Капитан Андреево“ в България

„Времето е хубаво сега и това гарантира, че плодовете са с отлично качество. Досега цените бяха високи и като цяло по-добри от миналата година, но това може да се промени от средата на юни с пристигането на повече количества от други испански райони за отглеждане и други страни, като Франция, Италия, Гърция или Турция, където няма щети от измръзвания тази година.”

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА