Променят рецептите на някои храни заради липсата на суровини

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Потребителите трябва да правят информиран избор, настояват от сдружение „Храни и напитки България“

Дефицитът на някои суровини за производството на храни бе основна тема на срещата между сдружение “Храни и напитки България” и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ. Липсата на суровини заради прекъснатите вериги поради конфликта в Украйна обаче може да доведе до много по-сериозни проблеми за хранително-вкусовата промишленост.

Представителите на едни от най-големите международни компании, които произвеждат част от продуктите си в България, изказаха своите притеснения във връзка с необходимостта от промяна на някои рецептури на произвежданите храни чрез замяна на едни суровини с други и свързаната с това необходимост от адекватен начин за информиране на потребителите.

В много държави членки на ЕС вече се предприемат национални мерки за разрешаване на казуси, свързани с етикетирането на храните, без това да ограничи потребителите в правото им на информиран избор. В тази връзка бе взето решение представителите на сдружението да внесат конкретни предложения, които да бъдат обсъдени и, ако бъдат одобрени, да са основа, която да подпомогне производителите на храни в момент на несигурност на пазара на суровини.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама