Започва частно съхранение на свинско месо. Вижте тарифи, категории и срокове

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути
  • Допуска се частно хранилище за свинско месо. Според Европейската комисия това е отговор на дългосрочните проблеми на свиневъдния сектор, но и на кризата, свързана с войната в Украйна.

  • Заявления за помощ за частно складиране за допустимите категории продукти, посочени в приложението, могат да се подават от датата на влизане в сила на настоящия регламент – 25 март тази година.

Секторът на свинското месо изпитва сериозни затруднения от няколко месеца. Значителното намаляване на износа за Китай, нарастващото разпространение на африканската чума по свинете в повече държави членки и продължаващото въздействие на ограниченията, свързани с Covid-19, създават натиск върху пазара на Съюза за свине за клане.

Руското нашествие в Украйна доведе до допълнителни смущения на пазара и оказа значително въздействие върху износа на свинско месо от Съюза. Вследствие на това се наблюдава рязък спад в търсенето за износ на някои продукти от свинско месо.

За да се намали настоящото неравновесие между търсенето и предлагането, е целесъобразно да се предостави помощ за частно складиране на свинско месо и предварително да се определи нейният размер.

Регламентът за предоставяне на помощ за частно складиране на свинско месо в ЕС беше публикуван вчера в Официалния вестник на ЕС. Както твърди еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, това е текущ, бърз отговор на трудностите в сектора на свиневъдството, липсата на рентабилност на производството, АЧС, но също и криза, свързана с нарастващите разходи за фураж, които отчасти са заради войната в Украйна.

Какви цени за частно съхранение на свинско месо?

Съгласно наредбата размерите на субсидията варират от 157 евро/тон до 423 евро/тон в зависимост от категорията на продукта и срока на съхранение. Проектът предвижда 7 продуктови категории и 4 периода на съхранение: 60, 90, 120 или 150 дни. Всяко заявление за помощ е за количество от най-малко 10 тона за обезкостени продукти и 15 тона за други продукти.

От кога могат да се подават заявленията за помощ за съхранение на свинско месо?

Заявления за помощ за частно складиране за допустимите категории продукти, посочени в приложението, могат да се подават от датата на влизане в сила на настоящия регламент – 25 март тази година.

Заявленията се подават не по-късно от 29 април 2022 г. Срокът за съхранение, посочен в заявлението, е 60, 90, 120 или 150 дни. Всяко заявление е само за една категория продукти, изброени в приложението, и съдържа съответния код във всяка категория. Минималното количество, въведено в едно заявление, трябва да бъде най-малко 10 тона за продукти без кости и 15 тона за други продукти.

Полското предложение

Тъй като изкупната цена на живите добитъка се възстановява бързо през последния месец и ще продължи да расте, изглежда, че помощта за производителите на свине е много забавена. Европейската комисия, която сега прави такова предложение, възнамерява да подкрепи не животновъдите, а преработвателите, които се намират в затруднено положение и не могат да преведат бързо растящите цени на живия добитък в цените на продуктите в търговските вериги, смятат полските свиневъди. Предложението POLPIG върви в различна посока от неефективната програма за субсидии за частно съхранение на свинско месо. Предлагаме вместо да се плаща допълнително за съхранение, да се отделят повече средства за прехвърляне на продукти от свинско месо на бежанци от Украйна, които поради войната се озоваха в много страни от Европейския съюз. В същото време, доколкото е възможно, да се изпрати свинско месо от ЕС в Украйна за нуждаещи се цивилни и воюващата украинска армия. Убедени сме, че по този начин средствата, планирани за подпомагане на индустрията, ще бъдат използвани по-рационално, тъй като ще увеличим потреблението, ще подобрим ситуацията на пазара на ЕС и най-важното ще помогнем на украинския народ да оцелее в драматичния период на войната.

Трудно е да се разберат планираните дейности на Европейската комисия, която възнамерява да доплаща за свинско месо, съхранявано в продължение на много месеци в частни складове в ситуация, в която хората, засегнати от войната, имат затруднения да си набавят храна, коментира Александър Даргиевич, президент на управителния съвет на POLPIG.

 

Целия документ може да прочетете ТУК

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА