Износът на зеленчуци – с рекорден ръст, ядем повече родни картофи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

За първите девет месеца на 2021 г в страната ни са изнесени 43,7 хил. тона зеленчуци, което е ръст от над 36% на годишна база, отчитат от земеделското министерство. При пресните плодове корекцията нагоре е само с 3,7%, като количествата достигат до 32,4 хил. тона, допълват експертите.

Основен принос за увеличението на общия експорт на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати – с 4,7 хил. тона (71,7%) и краставици – с 4,2 хил. тона (44,3%). Значително повече са и изнесените количества пиперки, картофи, зеле, гъби, патладжани, тикви и лукови зеленчуци – от 22% до над два пъти. От друга страна, експортът на бобови зеленчуци (основно грах) и сладка царевица се свива респективно с 33,8% и 39,8%.

Голяма част от регистрирания износ на пресни плодове за деветте месеца на 2021 г представлява реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. основно цитрусови плодове. Сравнявайки с аналогичния период на 2020 г. се наблюдава увеличение на изнесените количества праскови, черупкови плодове, кайсии, ягоди, сливи и грозде в границите от 5,2% до 89,7% и същевременно свиване на експорта на дини, череши, вишни и ябълки с между 25% и 46,3%.

Увеличение се отбелязва и при вноса на пресни зеленчуци. Той достига до 228 739 тона. И тук доматите са най-търсената стока, като количествата се повишават с над 16% (с 11,2 хил. тона), краставици (с 6,9 хил. тона или 36,2%), пиперки (с 3,6 хил. тона или 15,8%) и лукови зеленчуци (с 2,1 хил. тона или 10,3%).

Съществено нараства и импортът на зеле, патладжани, гъби, марули и тикви – с между 5,1% и 25,4%. От друга страна, вносът на картофи спада с 15,2% (5,3 хил. тона), а този на моркови и репи – с 14,3% (1,9 хил. тона).

Близо половината от целия внос на пресни плодове за деветте месеца на 2021 г. се формира от цитрусови плодове и банани – общо 129,4 хил. тона, със 7,3% повече на годишна база. Сред останалите по-значими плодове, доставките на дини, пъпеши, грозде, череши, круши, ягоди и черупкови плодове се повишават в границите от 6,8% до 50,4%, докато тези на ябълки, праскови, кайсии и сливи намаляват с между 7,5% и 64,6%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама