16 различни щама птичи грип морят птиците на Стария континент

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Само за няколко месеца в Европа са регистрирани 1 672 случаи и огнища

До момента в Европа и Русия са идентифицирани 16 различни генотипа на вируса, което предполага висока склонност на тези вируси да се реасортират, се казва в анализ на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) по повод разпространението на Инлуенца А по птиците за периода февруари –май 2021 г. Епидемията от 2020 ‒ 2021 г. с общо 3 555 докладвани случаи на Високопатогенна Инфлуенца А по птиците (ВПИП) и около 22 400 000 засегнати птици в 28 европейски държави изглежда е една от най-големите и най-опустошителни епидемии от птичи грип в Европа. Между 24 февруари и 14 май 2021 г. е съобщено за 1 672 случаи и огнища за вируси на ВПИП в 24 държави от Европейския съюз (ЕС) и в Обединеното кралство при домашни птици (n=580), при диви птици (n=1 051) и при птици, отглеждани в затворени помещения (n=41). По-голямата част от откритите случаи при домашни птици са докладвани от Полша, където са възникнали 297 огнища в гъсто населена област от домашни птици за кратък период от време, последвана от Германия със 168 огнища. В Германия са открити 603 случаи при диви птици, следвана от Дания и Полша със 167 и 56 случаи, респективно. От февруари до април 2021 г. в Северозападна Европа се наблюдава втори пик на смъртността при дивите птици, свързана с ВПИП. Наблюдаваната по-дълготрайна устойчивост на птичия грип при дивите птици, сравнена с предходните години може да доведе до продължаване на риска за младите диви птици и бозайници, както и за навлизането на вируса в птицефермите.

Поради това експертите от ЦОРХВ препоръчват по-добра осведоменост на земеделските стопани, да продължат да прилагат строги мерки за биосигурност, да наблюдават и уведомяват за увеличаване на дневната смъртност и спад в производствените параметри.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА