Сол в градината: Три сериозни проблема имат решение (+рецепти)

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Вижте как да я използвате и какви са ползите

Понякога вместо торове и химически препарати можете да използвате най-обикновени продукти, като сол, захар, чесън, кисело мляко, горчица.

Ето, например, ако забележите първите признаци на фитофтората върху доматите. За да спасите плодовете, трябва да ускорите узряването им. За тази цел обикновено съветите предвиждат да подхраните доматите с калий и фосфор. Но има начин, който е по-лесен и прост. Вземете на 1 литър вода 100 г сол и с този разтвор опръскайте разболялото се растение. След такова опръскване листата ще пожълтеят и опадат, растежът ще спре и цялата сила ще се насочи към узряването на плодовете. Освен това тънкият солен филм, който ще се появи на плодовете, ще ги защити от развитието на инфекцията. Но може и да не чакате, докато стане проблем, а профилактично да напръскате растенията с прясна настойка от чесън (50 г чесън на кофа вода) или разтвор на ферментирало кисело мляко (1 литър на 1 кофа вода).

Друг проблем, който можете да решите със солта, е лошото развитие на кореноплодите. Ако при червеното цвекло грудките са прекалено малки и не са вкусни, можете да „повикате” солта на помощ. Разтворете в кофа вода 35-50 г сол и подхранете растенията. Такова торене се прави в началото на лятото, когато се появят първите листа на растенята. Соленият разтвор не трябва да се излива около самия корен, а в браздичка на 10 см до растенията.

Ако за поредна година забелязвате, че лукът ви гние, то вината вероятно се крие в луковата муха. Ако забележите, че перата на лука са пожълтели, веднага записете лехите с едра сол (на 10 квадрата сложете 1 кг сол) и добре полейте земята с вода, за да може солта да се разтвори.

 

И захарта може да ви свърши работа

Ако имате бяла пеперуда сред зелето, то направете гъст захарен сироп. Изсипете го в чинийки и ги разположене около лехите със зелето на високи поставки. Във всеки съд поставете по щипка мая. В резултат на ферментацията ще се получи своеобразна миризма, която ще привлече вредителите. Привлечени от примамката, зелевите пеперуди ще се залепят в чинията и няма да успеят да излязат.

 

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА